U Ljubuskom obnovljena Krehića džamija

Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 11:19 Radio Ljubuški
Ispis PDF

krehica dzamijaLjupki gradić, kako ga u svojim kolumnama nazva uvaženi dr Halid  Sadiković, obnovio je i oživio još jednu od svojih džamija!
Sinoć 18.6.2017.godine nakon punih 79 godina klanjan je namaz  u Krehića džamiji u Ljubuškom, piše portal ljubusaci.com.


U lijepom prirodnom okruženju, tu ispod samog brda, ukazala se Krehića džamija svjedočeći bogatu historiju ljupkog grada!

Džamija je sagrađena 1864., a njen vakif bio je hadži Sejjid Mehmed Emin ef. Krehić, koji je u svoje vrijeme u Ljubuškom uživao glas priznatog alima.

Krehić je umro 1863. godine, prije nego što je dovršio gradnju svoje džamije, ali je njegov nijet završila njegova supruga Duda, rođena Fazlinović.

Džamija je poznatija kao Ženska džamija. Nije imala munaru ni minber.

Lijepa džamija svjedoci postojanje muslimana vjekovima na ovom području, svjedoči njihovo vjekovno kulturnohistorijsko naslijeđe u ljupkom gradu!

Svjedoči ona i kao da nam kazuje o dobrim i lošim vremenima, piše ljubusaci.com.

O vremenu davnih tridesetih godina prošlog stoljeća kada je zatvorena i izbačena iz upotrebe

Prije toga njeni zidovi su svjedočili i upijali rijeci sehadeta i iskrenih dova vjernika, te iskrene dove su uvijek kao strijele koje pogađaju svoj cilj.

U ljupkom gradiću je vjekovima bilo i alima i iskrenih vjerničkih duša čijom iskrenom dovom se danas nakon 79 godina u obnovljenoj maloj džamiji na Prilazu klanjala prva  teravija.

Prvi namaz nakon 79.godina bio je akšam namaz i predvodio ga je mostarski muftija Salem ef.Dedović.

I kao sto to lijepo reče nas dragi ef Šemso Germić mi smo oni koji smo dio ispunjenja vjerničkih iskrenih dova upućenih Njemu Jedinom I Milostivom Gospodaru svih svjetova!


Upućivanih vjekovima u toj džamiji iz iskrenih vjerničkih srca.

Ushićenim i radosnim vjernicima se obratio muftija  mostarski Salem ef.Dedović prigodnim i nadahnutim vazom, puneći oči džematlija suzama radosti i ponosa, a teraviju namaz je predvodio i dovu proučio direktor Karađozbegove Medrese  hafiz Aid ef.Tulek

Zajednički iftar je održan u Fejzinoj basči, koja kao i sve naše dzamije, obnovljena i u punom sjaju svjedoči našem bitisanju na ovim prostorima

Večer je bila blaga sa lagahnim povjetarcem koji je nosio dove sa vjerničkih usana u tihu ljetnu noć.


Bilo je mnogo emocija, neskrivene radosti i ponosa

Bio je to skup radosnih i čestitih mumina okupljenih oko zajedničkog im dobra i čvrstih u uvjerenju da ostanu i opstanu na svojoj zemlji i u svojoj vjeri!

Ponosni na svoju prošlost, sa čvrstim uporištem u sadašnjem trenutku i sa vjerom u budućnost, s Božjom milošću i blagoslovom!
Autor: Faruk Jakić/ljubusaci.comViše pogledajte OVDJE: http://ljubusaci.com/2017/06/19/u-ljubuskom-obnovljena-krehica-dzamija/Izvor:ljubusaci.com

You are here:   PočetnaRaspored emitiranjaU Ljubuskom obnovljena Krehića džamija
#
#