Treći dan prosvjeda na Bijači - audio i foto Istaknuto

Treći dan prosvjeda na Bijači - audio i foto

Zaboravljeni branitelji iz Ljubuškog već treći dan prosvjeduju pored graničnog prijelaza Bijača.

Prema riječima predsjednika Udruge "Zaboravljeni branitelji" Drage Grbavca, povremeno blokiraju cestu te se povuku kada dođe policija.

Grbavac ističe kako je razlog zbog kojeg su izašli na puteve taj što nije sazvana sjednica na kojoj se trebalo raspravljati o njihovim zahtjevima, a koju je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić bio dužan zakazati.

Naime, branitelji su skupili dovoljan broj potpisa zastupnika i parlamentarnih stranaka koje ih podržavaju za sazivanje sjednice, te se ista, prema propisima, morala zakazati, ali do toga nije došlo.

"Da je zakazana sjednica koju je Edin Mušić bio dužan zakazati, nijednog borca ne bi bilo na ulici i na prosvjedima u cijeloj BiH", ponovio je Grbavac i dodao kako zapravo Mušić krši zakon, a s druge strane branitelje se uhićuje i policija ih "ganja po snijegu".

Ponovio je kako se zalažu za javnu objavu registra boraca i za braniteljski dodatak, ali je odbacio tvrdnje kako su njihovi zahtjevi financijski neprovedivi, te je dodao kako njima materijalna dobit nije najvažniji prioritet.

"Nama nije najvažnija materijalna dobit, više nas boli što smo podcijenjeni, pošto su među branitelje ubačeni ovi koji nisu bili u ratu. Mi nikad nismo bili, niti ćemo biti, protiv naših kolega koji su bili u ratu i sada "imaju nešto od toga". Da sam ja na njihovom mjestu, ja bih bio s nama sad", rekao je Grbavac, koji je izrazio ogorčenost jer ih nisu podržali njihovi ratni zapovjednici i što i sada s njima ne dijele dobro i zlo. Odbacio je tvrdnje da iza prosvjeda stoje određene politike.

Više poslušajte u audiozapisu

Radio Ljubuški

 

na vrh članka