U Ljubuškom predstavljena knjiga o životu sluge Božjega Petra Barbarića - audio i foto Istaknuto

U Ljubuškom predstavljena knjiga o životu sluge Božjega Petra Barbarića - audio i foto

U prepunoj Gradskoj vijećnici u Ljubuškom večeras je predstavljena knjiga patera Josipa Batinića "Svetost u svagdanjem vršenju dužnosti: Životopis Petra Barbarića".

Moderator predstavljanja bio je Ivica Batinić, a o knjizi su govorili dr.sc. Trpimir Verdiš, autor mr.sc Josip Batinić i dr. sc. Robert Jolić, župnik župe Klobuk, koja je zajedno s Općinom Ljubuški organizirala ovo predstavljanje.

Ovaj je životopis svojevrsna novina prema pristupu i pogledu u Petrov život. Riječ je o sintezi svih napisanih djela i svjedočanstava o sluzi Božjem Barbariću, a posebnu vrijednost mu daje što se autor koristio Petrovim opusom; duhovnim dnevnikom – originalnim zapisima s duhovnih vježba i korespondencijom.

Nakana djela je da se narod Božji upozna s Petrovom svetošću, ali i da se čitatelj njome duhovno okoristi. Autor knjige, pater Josip Batinić večeras je u Gradskoj vijećnici pročitao isječke iz knjige, odnosno Petrovu korespodenciju koja daje dokaz o Petru kao vjerniku.

Pisma koja je Petar Barbarić, pred smrt, slao iz bolesničke postelje snažno svjedoče o njegovoj vjeri.

"Najbolje je predati se u volju Božju pa iz ruke Božje veselo iščekivati ili zdravlje ili smrt, pa će nam dati ono što je za nas najbolje, a ne ono što mi želimo, dakle, ne trebamo se ništa bojati, predajmo se u volju Božju", pročitao je pater Batinić riječi Petra Barbarića.

Trpimir Verdiš je iznio kako vjeruje da je Petar Barbarić svojim životom već zaslužio vječnost.

"Robina Harrisa, autora knjige o blaženom Stepincu su pitali nedavno kada će Stepinac biti proglašen svetim. On je odgovorio vrlo jednostavno; on već jest svet, on je u raju i posreduje za nas i moli za nas. Ja nemam nikakve nedoumice da se slično dogodilo i s Petrom Barbarićem", rekao je između ostalog Verdiš.

Robert Jolić se osvrnuo na proces beatifikacije Petra Barbarića.

"Ono što me oduševilo je činjenica da je naš narod u njemu već odavno prepoznao sveca, oni se Petru mole kao da je on blaženik, kao da je svetac. Mnogi vjeruju da ih je Bog uslišio upravo na Petrov zagovor. Sa samim službenim crkvenim priznanjem očito ide puno teže nego sa štovanjem u narodu. Poznato je da je crkva spora institucija, njoj se nikad previše ne žuri. Poznato je da su procesi za brojne velike svece vođeni, ne 70-tak godina koliko se dosada vodi za Petra Barbarića, nego i stotinama godina, primjerice, za prvog hrvatskog službenog sveca Nikolu Tavelića proces se vodio preko 600 godina", istaknuo je Jolić, podsjetivši kako su, mnogi koji su u međuvremenu proglašeni blaženicima, Petra sebi stavljali kao uzor.

On je dodao kako se proces za Petra Barbarića se vodi u skladu crkvenim propisima i s velikom dozom uživljenosti i želje da se proces privede kraju.

"Najzaslužnici su postulatori iz isusovačkog reda, a danas to s velikom ljubavlju čini pater Božidar Nagy. Posljedica toga je da je točno prije tri godine vatikanska Kongregacija za proglašenje svetaca objavila dekret o herojskim krepostima sluge Božjeg Petra Barbarića, pa se otada do beatifikacije on naziva Časnim slugom Božjim. Preostaje samo konačni korak, službeno proglašenje blaženim, do nas je moliti na tu nakanu", dodao je Jolić, koji se posebno zahvalio pateru Batiniću na ovom novom životopisu rekavši kako se nada da će i ovo djelo doprinjeti štovanju Časnoga sluge Božjeg Petra Barbarića i njegovu što skorijem proglašenju blaženim.

 

 

josip batinicPoslušajte što je za Radio Ljubuški o Petru Barbariću rekao pater Josip Batinić te njegovo izlaganje


 

 

trpimir verdisIzlaganje Trpimira Verdiša

 

 

robert jolic o petru barbaricuPoslušajte što je o Petru Barbariću rekao fra Robert Jolić

 

U našoj fotogaleriji pogledajte nekoliko detalja s predstavljanja knjige

 

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

 

na vrh članka