U Ljubuškom prezentiran projekt koji bi trebao pomoći 1000 siromašnih poljoprivrednika s područja južne Hercegovine - audio i foto Istaknuto

U Ljubuškom prezentiran projekt koji bi trebao pomoći 1000 siromašnih poljoprivrednika s područja južne Hercegovine - audio i foto

Cilj Programa razvoja ruralne konkurentnosti za područje klastera K-5 koji je danas prezentiran u prostorijama Agencije „HERAG“ na Poslovnoj zoni Zvirići u Ljubuškom jeste jačanje kapaciteta proizvodnje kod malih poljoprivrednih proizvodača, koji imaju manje mjesečne prihode po glavi domaćinstva od 500 KM, izjavio je prof. dr. Halil Omanović, direktor jedinice za koordinaciju projekta pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Bosna i Hercegovina je zaključila Kreditni sporazum sa Međunarodnim fondom za poljoprivredni razvoj (IFAD) u svrhu financiranja troškova, za čitav projekt je planirano blizu 30 milijuna KM na razini Federacije BiH, a planirano je da se djeluje u okviru klastera.

Ljubuški je jedna od projektnih općina u Klasteru 5, koji obuhvaća sve općine južne Hercegovine i dobar dio općina iz Livanjske županije.

"U svakom od klastera imamo minimalno pomoći negdje oko 1000 farmera, oko 14 udruga i zadruga, minimalno po dva-tri projekta lokalne i javne infrastrukture u obliku javnih seoskih puteva i lokalne infrastrukture", rekao je Halil Omanović, koji je dodao kako su se na današnjoj prezentaciji zainteresirani mogli upoznati s detaljima projekta.

"Pokazalo se da postoji jak interes za ovim projektom, danas su došli zainteresirani iz raznih sfera potencijalne intervencije projekta, prisutan je bio načelnik Ljubuškog, načelnik Kupresa, zatim predstavnici službi za razvoj u lokalnim zajednicama, predstavnici farmerskih asocijacija i ostali", dodao je Omanović.

On je objasnio kako će u narednih dvadesetak dana u svakoj od regija odrediti terenskog koordinatora koji će zajedno s njima pripremati radionice na koje će biti pozivani potencijalni lideri ili oni koji će biti nositelji izrade poslovnih planova, a oni će sačinjavati liste krajnjih korisnika i pozivati ih da se uključe u projektne aktivnosti.

Poslušajte što je rekao prof. dr. Halil Omanović.Foto

 

Bjanka Medić / Ivan Herceg/ Radio Ljubuški

na vrh članka