U Ljubuškom održana prezentacija „Akademije poduzetništva žena“ - audio i foto Istaknuto

U Ljubuškom održana prezentacija „Akademije poduzetništva žena“ - audio i foto

Sinoć je u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom održana prezentacija „Akademije poduzetništva žena“ koju je organiziralo Udruženje poslovnih žena u BiH.

Projekt „Akademija poduzetništva žena“ predstavila je Dženisa Delalić, koordinatorica projekta.

Ivana Bunoza, predsjednica Upravnog odbora Udruženja poslovnih žena u BiH predstavila je rad udruženja, a nazočnima su se također obratili Nevenko Barbarić, načelnik općine Ljubuški, Zora Nižić ispred ljubuške podružnice Zavoda za zapošljavanje, Dragana Grbić - Hasibović, mlada poduzetnica iz Sarajeva, te Helena Bilić, koja je predstavila uspješnu poduzetničku priču, brend LOLA.tees.

Kroz ovaj projekt će u ŽZH 30 žena (15 nezaposlenih žena koje namjeravaju pokrenuti svoj biznis i 15 žena koje su već u poduzetničkim vodama a koristile su sredstva za samozapošljavanje od strane FZZZ, SZZŽZH ili općina) proći obuku koja osigurava neophodna znanja i vještine za vođenje biznisa.

U tijeku i nakon obuke, a u skladu s njihovim potrebama, polaznice dobivaju mentorice koje su iskusne bh. poduzetnice koje će im dalje biti podrška na njihovom poslovnom putu. Osim mentorica, polaznice će imati i stalnu stručnu i tehničku podršku od tima Udruženja.

Projekt „Akademija poduzetništva žena“ se realizira uz financijsku podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje i Projekta razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II.

Poslušajte što su sinoć rekle Dženisa Delalić i Zora Nižić

 

Na sljedećim linkovima možete saznati više detalja kako se prijaviti za sudjelovanje u projektu Akademija poduzetništva žena

Javni poziv

Obrazac za prijavu

__________________________________

DETALJI O UDRUŽENJU POSLOVNIH ŽENA U BIH

Udruženje poslovnih žena u BiH osnovano je u siječnju 2016. godine. Prije 2016. godine je aktivno djelovalo kroz Asocijaciju poduzetnica ONE.

Glavni ciljevi Udruženja poslovnih žena u BiH su jačanje poduzetništva žena i uloge poslovne žene u drušvu kroz pružanje mogućnosti za međusobno povezivanje poduzetnica, poslovnih žena, pružanje stručnih
savjeta o pokretanju i razvoju biznisa, kao i informacija o finansijskim i edukativnim mogućnostima vezanih za poduzetništvo.

Vizija Udruženja poslovnih žena u BiH:
Jačanjem društvenog okvira za razvoj poduzetništva žena kroz unapređenje razvojnih politika pokrenuti otvaranje novih radnih
mjesta. Zajednički jačamo BiH ekonomiju!

Misija Udruženja poslovnih žena u BiH:
Pružanje podrške razvoju poduzetništva žena kroz međusobno povezivanje žena poduzetnica, poslovnih žena, edukaciju i savjetovanje.

Ključne aktivnosti Udruženja poslovnih žena u BiH:
• Uspostavljanje mreže za poduzetnice kako bi se povećao doprinos žena ekonomskom razvoju, posebno u oblasti poduzetništva
• Mentorstvo: pružanje podrške, savjeta i pomoći poduzetnicama
• Promocija primjera pozitivne prakse ženskog biznisa
• Organizacija konferencija, seminara i različitih vrsta edukativnih predavanja
• Javno zagovaranje
• Povezivanje sa domaćim i međunarodnim poslovnim udruženjima

Protekle godine bile su veoma uspješna za Udruženje. Izdvajamo neke od najznačajnijih aktivnosti.

• Djeluje na prostoru cijele Bosne i Hercegovine
• Svake godine od 2014. godine pa nadalje održavaju se Dani poduzetništva žena
• Prošle godine uspješno je održano i niz okruglih stolova na temu Iskustva i prakse lokalnih zajednica u podsticanju poduzetništva žena”, među njima i onaj u Ljubuškom gdje su sudjelovale poduzetnice i predstavnici lokalne zajednice sve 4 općine ove Županije.
• Svake godine obilježava se Dan poduzetništva
• Pokrenut je portal poduzetna.ba, portal koji prati gospodarstvo, poduzetništvo, posebno žensko poduzetništvo. Na portalu poduzetnice mogu bespolatno dobiti i poslovne savjete.
• Udruženje ima potpisane sporazume /memorandume o suradnji sa poduzetnicama iz regije i šire, pa je tako povezalo domaće poduzetnice sa potencijalnim partnerima iz inozemstva
• Udruženje surađuje sa državnim, federalnim, međunarodnim institucijama, ambasadama...
• Udruženje ima jako dobru suradnju sa lokalnim udruženjima žena poduzetnica gdje im pomaže u ostavarivanju njihovih projekata
• Svake godine Udruženje obilježava Međunarodni dan žena na selu
• Pokrenut je brend BH TREASURES - BH TREASURES (korpa bh proizvoda) je brend nastao kao rezultat izbora za autentični BH proizvod u ožujku 2017. u organizaciji Udruženja poslovnih žena u BiH. Nagrađeno je osam od više od 80 proizvoda iz 36 Općina iz BiH.
BH TREASURES nastao je uz podršku USAID/ Sweden Projekta razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II) i Jedinice za koordinaciju projekata (Project Coordination Unit – PCU) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede,privrede i šumarstva.
Udruženje poslovnih žena u BiH razvija i dalje ovaj brend, i kontinuirano identificira proizvode tradicionalnog i autentičnog sadržaja i dodaje ih u BH TREASURES. Nastavak projekta podržala je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni a Hercegovini u okviru programa “Osnaživanje žena”. U toku sljedećih 12 mjeseci za 20 proizvoda će ponuditi podršku u proizvodnji, certifikaciji, pakovanju i dizajnu, te rezultirati u registraciji 10 kooperativa žena poduzetnica, a proizvode objediniti u korpu punu bosansko-hercegovačkog blaga napravljenog ženskom rukom.
BH Treasures je već povezao žene-poduzetnice sa stručnjacima iz oblasti tehnologije hrane i prodaje, koji su im dali savjete u vezi sa razvojem proizvoda, a kroz promocije žele saznati više od potrošača. Žene poduzetnice ovim pokazuju da je moguće nastupati zajednički na tržištu, te da takav pristup donosi korist proizvođačima širom zemlje.
• Trenutno se priprema izložba kulturnog naslijeđa BiH koje Udruženje poslovnih žena BiH organikzira pod pokroviteljstvom Delegacije EU u BiH. Izložba će biti održana 05.12. u Sarajevu.

Dubravka Mijatović / Radio Ljubuški

na vrh članka