Fra Andrija Nikić: Duhovna misao - Stipandan

Fra Andrija Nikić: Duhovna misao - Stipandan

Hvaljen Isus i Marija!

Dragi slušatelji Radiopostaje Ljubuški: Na dobro Vam došao Božić i sveti Stjepan! Radost Božića ispunjava naša srca i danas kad nam liturgija daje slaviti mučeništvo svetog Stjepana, prvomučenika, pozivajući nas obogatiti se svjedočanstvom koje nam je svojom žrtvom ostavio. To je slavno svjedočanstvo vlastito kršćanskom mučeništvu, podnesenom iz ljubavi prema Isusu Kristu; mučeništvo koja je i dalje prisutno u povijesti Crkve, od Stjepana pa sve do naših dana.

Prvomučenik Stjepan, pun Duha Svetoga, bio je kamenovan jer je ispovjedio svoju vjeru u Isusa Krista, Sina Božjega. Jedinorođenac koji dolazi na svijet poziva svakog vjernika da izabere put svjetla i života. To je duboki smisao njegova dolaska među nas. Ljubeći Gospodina i slušajući njegov glas, đakon Stjepan izabrao je Krista, Život i Svjetlo za svakog čovjeka. Odabravši istinu, postao je ujedno žrtva otajstva bezakonja prisutnog u svijetu. Ali Stjepan je u Kristu pobijedio! I danas Crkva, da bi posvjedočila svjetlost i istinu, u različitim mjestima doživljava teška progonstva, sve do najviše kušnje mučeništva. Današnji su mučenici brojniji od onih iz prvih stoljeća. Kad čitamo povijest prvih stoljeća, pa turskog  razdoblja, pa komunističkih divljanja ovdje u Hercegovini, čitamo svu okrutnost kojoj su bili izvrgnuti kršćani i naši fratri; ja vam kažem: ista okrutnost prema kršćanima postoji i danas, i to u većem broju.

Ne zaboravimo: Danas je Stipandan. Sveti - imenom Stjepan, a prezimenom Prvomučenik sastavnica je svake duše u našoj Katoličkoj Hercegovini. Danas Hercegovina slavi. Slavi se na Hardomilju, u Gorici, na Čerinu, u Stipanićima, Gabeli i još nekim mjestima katolici slave blagdan sv. Stjepana. Na današnji dan slavimo Stjepanovu mučeničku smrt. Na nekim slikama mučeništva sv. Stjepana prikazuje se stradanje Hrvata kroz povijest, ja bih tu postavio i naše fratre, te nevino pobijene katolike u Drugom svjetskom ratu i poraću te u Obrambenom ratu, a središte je slike mučenička smrt sv. Stjepana. S  ovim  mislima, draga  djeco i odrasli, mladi i stariji,  zdravi i bolesni,  nazočni i vaši kod kuća, te svi ljudi dobre volje, vama i vašim  obiteljima, prijateljima,  susjedima, svim  ljudima  dobre  volje, čestitam  i  želim: Na dobro Vam došao Božić i sveti Stjepan! Sretan Imendan svim današnjim svečarima i svečaricama.Hvaljen Isus i Marija!

Fra Andrija Nikić

 

na vrh članka