244 radio

U Ljubuškom predstavljen roman „Lipe mostarske“ Marijana Mandića - audio i foto Istaknuto

U Ljubuškom predstavljen roman „Lipe mostarske“ Marijana Mandića - audio i foto

U Gradskoj vijećnici u Ljubuškom, u opuštenoj atmosferi s puno pošalica i prepričavanja osobnih dogodovština, Marijan Mandić je večeras predstavio svoj roman „Lipe Mostarske“.

Kako je sam autor naveo, imao je tu nesreću da mu se termin predstavljanja knjige podudario s utakmicom osmine finala Europske lige Dinamo – Benfica, no to nije spriječilo ljubitelje pisane riječi da ga svojim dolaskom podrže.

Drago mi je da su se večeras ovdje okupili ljubitelji knjige, iako je danas vrlo žestoka utakmica za ovaj kraj. Dinamo u osmini finala igra protiv Benfice i točno u istu minutu je bila i promocija i utakmica, tako da nikom ne zamjeram što je ostao kući i nije došao ovdje. Iskreno, i ja kada sam dogovarao ovo, nisam znao da će Dinamo stići dovde. Ipak, drago mi je što su se ovdje okupili ljubitelji knjige. Lijepo smo je ovdje predstavili i iskreno se zahvaljujem ljubiteljima knjige u Ljubuškom koji su došli ovdje da me podrže“, rekao je nakon ugodnog druženja Mandić.

U središtu njegovog romana je Vjekoslav Lasić, čovjek kojeg je Mandić samo dva puta u životu sreo, a koji ga se toliko dojmio da je o njemu napisao roman.

„Sreo sam Vjeku Lasića 1971. godine“, navodi autor. Bilo je to nakon što je Lasić upravo izišao iz zatvora, a tada je pred nekolicinom povjerljivih ljudi u Bijelom Polju prepričao svoju životnu priču, a Mandić ga je, kako kaže, kao srednjoškolac bez daha slušao.

Lasićeva priča je priča o čovjeku koji je iz Jugoslavije otišao na rad u inozemstvo, gdje je obišao gradilišta Njemačke, Sjeverne Afrike i zaradio pristojan novac, a potom se vratio u svoj rodni Mostar, gdje završava u zatvoru. Priča je to o Vjekinom životu nakon povratka u Jugoslaviju, o njegovom traženju ljubavi, ali i o uhićenju od strane DB-a.

„Svi likovi iz romana su 99 posto istiniti“, kaže autor.

Uz autora, djelo su predstavili Ante Paponja i Dragan Marjanović, moderatorica je bila Ana Marija Nosić, a glazbenim točkama promociju su uljepšale učenice Glazbene škole Ljubuški.

U audiozapisu poslušajte što je za Radio Ljubuški rekao autor

 

Poslušajte što je o romanu rekao Dragan Marjanović

 

Poslušajte i izlaganje Ante Paponje


Ivan Herceg / Radio Ljubuški

na vrh članka