Društvo novinara BiH dodijelilo nagrade najboljim novinarima - audio i foto

Društvo novinara BiH dodijelilo nagrade najboljim novinarima - audio i foto

Društvo novinara BiH, obilježavajući 3. svibnja, Svjetski dan slobode medija, upriličilo je sinoć tradicionalnu manifestaciju „Novinar godine“ na kojoj su proglašeni najbolji pojedinci i kolektivi u pet kategorija u novinarskoj branši za 2018. godinu.

Manifestacija je održana u Sarajevu, a žiri Društva novinara BiH je u kategoriji “Novinar godine” odlučio da ove godine nagrada bude kolektivna i da bude dodijeljena redakciji portala „Žurnal“.

"Novinari Žurnala su temeljito i sistematski razotkrivali političke i društvene afere, prije svega veze između politike i organiziranog kriminala kao i slabosti pravosudnog sustava u BiH", obrazloženo je prilikom uručenja nagrade koju je u ime redakcije Žurnala preuzela Azra Omerović.

U kategoriji pisanih medija, nagrađen je Berislav Jurič, urednik bh. internet magazina Bljesak.info čiji se radovi objavljuju i u brojnim časopisima u BiH, a u kategoriji televizijskog novinarstva Arijana Saračević Helać, zaposlenica Federalne televizije.

Radijsko novinarstvo je kategorija u kojoj je nagrađena Vanja Iličić, novinarka BH Radija, dok je u kategoriji "Životno djelo" priznanje dobio novinar Ahmed Bosnić.

Specijalna priznanja dodijeljena su novinarkama Martini Mlinarević Sopta, kao i Elmi Kazagić.

Posebne zahvalnice uručene su institucijama i pojedincima koji su pomogli organizaciju manifestacije „Novinar godine“, kao i rad Društva novinara BiH u proteklom razdoblju.

Dobitnici tih priznanja su: predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, predsjednik Skupštine Sarajevske županije Elmedin Konaković, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Društva novinara BiH Faruk Zupčević naglasio je kako obilježavanjem Dana slobode medija i manifestacijom "Novinar godine", ta asocijacija želi sačuvati dignitet novinarstva "u ova teška vremena" i nagraditi najbolje i najhrabrije pojedince iz branše.

Novinari, naglašava Zupčević, danas rade u teškim uvjetima i pod ugovorima te su izloženi različitim pritiscima, od verbalnih do fizičkih, kazao je on, pa je cilj manifestacije sačuvati dostojanstvo profesije te ohrabriti sve one koji u toj nimalo lakoj borbi, nastoje očuvati slobodu medija.

Poseban gost večeri bio je veleposlanik Italije u BiH Nicola Minasi koji je u uvodnom dijelu manifestacije izjavio kako osjeća divljenje prema novinarskoj profesiji između ostalog zbog njene odgovorne društvene uloge.

Zahvalio je medijima i zbog toga što njemu i članovima diplomatskih misija profesionalno pomažu da bolje shvate bosanskohercegovačku realnost.

U audiozapisu poslušajte izjave nagrađenih Berislava Juriča, Vanje Iličić, Martine Mlinarević Sopta i Azre Omerović

Ivan Herceg / Mile Kraljević / Radio Ljubuški

 

na vrh članka