Na Koćuši održan „Ljubuški gospodarski forum u suradnji s dijasporom“ - audio i foto Istaknuto

Na Koćuši održan „Ljubuški gospodarski forum u suradnji s dijasporom“ - audio i foto

„Ljubuški gospodarski forum u suradnji s dijasporom“ održao se danas na vodopadu Koćuša u Ljubuškom.

Riječ je o prvom forumu ove vrste kojeg organizira Općina Ljubuški u sklopu Projekta „Dijaspora za razvoj“ koji je zajednička inicijativa Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Švicarskog veleposlanstva u BiH, Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP BiH) i Međunarodne organizacije za migracije (IOM BiH). 

Na jednodnevnom  skupu  ljubuških  gospodarstvenika, koji žive i rade u Ljubuškom te u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine i Hrvatske  zajedno s predstavnicima općine, županije i vanjskim stručnjacima razgovaralo se o  gospodarskim trendovima, konkretnim investicijskim mogućnostima ljubuškog kraja, očekivanjima od strane potencijalnih investitora, zakonodavnim okvirima, mogućnostima razvoja turizma i sl.

Nakon uvodne riječi moderatora skupa Stipe Bubala pomoćnika  općinskog načelnika za financije i gospodarstvo, nazočnima je pozdrave dobrodošlice uputio načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić te Zlata Smajić ispred Ministarstva  za ljudska prava i izbjeglice BIH koji su dali potporu projektu Dijaspora za razvoj kojem je cilj potaknuti dijasporu  i njihove  matične općine na zajedničku suradnju na dobrobit lokalne zajednice.  Prije tematskog dijela foruma prisutni su mogli pogledati video prezentaciju gospodarskog potencijala  Ljubuškog.

U radnom dijelu foruma nazočnima su  se obratili dr.sc.Nikola Papac  sa Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru sa temom  „ Institucionalne prepreke i perspektive razvoja poduzetničkih projekata u BIH“ , dr.sc.Ivan Miloloža  ispred Hrvatske udruge poslodavaca na temu „ Interes bh dijaspore i zapreke investiranju u BIH“ , Ante Zloić  direktor projekta B.E.P.O. na temu „ B.E.P.O. -generator gospodarskog razvitka Ljubuškog i BIH“; te prof.dr.sc.Božo Skoko sa Fakluteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na temu

„ Turistički potencijali i mogućnosti razvoja ljubuškog kraja „.

Nakon izlaganja uslijedila je kraća rasprava sudionika, zahvala prisutnima na sudjelovanju,  te najava slijedećeg foruma koji se planira održati  za par mjeseci u Zagrebu .

Poslušajte što su  za Radio Ljubuški  nakon  održavanja foruma izjavili Stipe Bubalo ispred domaćina Općine Ljubuški, te  gosti predstavljači na forumu dr.sc. Ivan Miloloža i  prof.dr.sc.Božo Skoko .

U fotogaleriji pogledajte nekoliko fotografija

Bjanka Medič/Radio Ljubuški

Foto: Mile Kraljević/Radio Ljubuški

na vrh članka