U Ljubuškom svečano obilježen Dan hrvatskih branitelja - foto, video i audio Istaknuto

U Ljubuškom svečano obilježen Dan hrvatskih branitelja - foto, video i audio

Dan hrvatskih branitelja Grada Ljubuškog obilježen je danas, 8.veljače, prigodnim programom koji je započeo na trgu dr. Franje Tuđmana u Ljubuškom. Uz svečano podignute ratne zastave postrojbi HVO-a i HV-a pod kojima su se borili branitelji s područja grada Ljubuškog odsvirana je „Lijepa naša,“ te je minutom šutnje odana počast svim braniteljima poginulim za slobodu hrvatskog naroda.

Potom su kod spomenika na trgu položili vijence i zapalili svijeće: članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici grada heroja – Vukovara, predstavnici gradske i županijske vlasti, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Marija Vištica sestra poginulog branitelja Marija Mandića pročitala je pjesmu „Udobna im budi“ koju je napisao otac poginulog branitelja, a molitvu za sve poginule predvodio je fra Dario Dodig, humački gvardijan. Nakon toga je krenula povorka kroz grad na čelu s ratnim zastavama prema crkvi svete Kate u Ljubuškom.

Misno slavlje u crkvi sv. Kate predvodio je fra Dario Dodig, humački gvardijan, a uz ispunjenu crkvu veliki broj vjernika je bio u crkvenom dvorištu. Lijepim liturgijskim pjevanjem svetu Misu i ovaj događaj uljepšao je velik zbor crkve sv.Kate Ljubuški pod ravnanjem prof. Ivane Šaravanje kojem je na kraju svete Mise zahvalio predvoditelj misnog slavlja fra Dario Dodig.

Nakon svete Mise obilježavanje se nastavilo u hotelu Bigeste u Ljubuškom. Svi nazočni mogli su pogledati video prilog s imenima i slikama svih poginulih i stradalih hrvatskih branitelja koje su za ovu prigodu pripremile udruge stradalnika proisteklih iz Domovinskog rata.

U ime Odbora za branitelje nazočnima se obratio Ivan Prlić – Ujro koji je izrazio zadovoljstvo što ga je pripala čast da se obrati povodom dana branitelja. Uz obitelji poginulih branitelja i stradalnika Domovinskog rata Grada Ljubuškog poseban pozdrav uputio je braniteljima grada heroja Vukovara i suborcima iz grada Imotskoga, kao i našim Ljubušacima koji su početkom devedesetih bez ikakvog razmišljanja pristupili u razne postrojbe hrvatske vojske.

U svom govoru Prlić je spomenuo samo neke događaje iz tog vremena, zaustaljanje vojne kolone na mostu u Studencima u svibnju 1991,godine gdje je narod ljubuškog kraja pokazao da će i po cijenu života braniti svoje domove, prve odlaske na bojišnicu oko vojarne u Čapljini, zaustavljane neprijatelja na Krivodolu koji su plaćeni velikim brojem žrtava, te ostalim mjestima gdje su ljubuški branitelji branili i obranili svoj dom…

Gvardijan humački fra Dodig Dodig zazvao je božji blagoslov na sve nazočne i na jelo koje će se blagovati, a za potpuni ugođaj svojom pjevanjem potrudila se klapa Benediktus.

Poslušajte govor Ivana Prlića:

Foto:

Mile Kraljević/Radio Ljubuški

na vrh članka