Pjesnici o Ljubuškom: Poslušajte kako Petra Barbir recitira pjesmu Veselka Koromana - audio Istaknuto

Pjesnici o Ljubuškom: Poslušajte kako Petra Barbir recitira pjesmu Veselka Koromana - audio

Koronavirus je poremetio mnoge aspekte društvenog života, pa je tako bilo i sa županijskim natjecanjem “Dani hrvatskog jezika” na kojem su školarci iz ZHŽ-a tradicionalno pokazivali svoja umijeća u recitiranju, te pisanju literarnih radova.

Ove godine ova manifestacija se zbog pandemije nije održala, pa stoga ovim putem podsjećamo na par detalja iz 2019. godine kada su učenici iz Ljubuškog ostvarili zapažene uspjehe.

Bila je to godina kada je Ljubuški dobio status grada, pa su pojedini učenici svoje teme prilagodili tome, recitirali su ljubuške pjesnike koji su govorili o svom Ljubuškom. 

Jedna od nagrađenih učenica te 2019. bila je i Petra Barbir.

Petra je učenica Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić - Gračine, a prošle godine je u kategoriji  „recitatori – osnovne škole“ osvojila prvo mjesto za svoju interpretaciju pjesme „Dok sam na putu“ – ljubuškog pjesnika Veselka Koromana.

"U ovoj pjesmi točno možemo osjetiti i doživjeti naše hercegovačke noći, miris polja, cvrčkovu pjesmu, našu religioznost i vjeru u Boga", napisala je nastavnica Silvija Kraljević koja je tada pripremala Petru za nastup.

Poslušajte kako je to Petra izvela

Prenosimo prigodan tekst o Veselku Koromanu kojeg je napisala nastavnica Silvija Kraljević koja je pripremala Petru za nastup:

Veselko Koroman (1934.) : Dok sam na putu

Veselko Koroman je pjesnik bez čijih pjesama se ne može zamisliti ni jedna antologija hrvatskog pjesništva. Poezija ga je učinila jednom od najvažnijih književnih pojava našeg vremena, međutim, pored pjesništva, Koroman se bavio i prozom pišući kritike, eseje, putopise, polemike, članke, a autor je i autobiografskog romana Mihovil.

Rodio se u Radišićima kod Ljubuškog 1934. Nakon završene osnovne škole u Ljubuškom te srednje ekonomske i Više pedagoške u Mostaru, na sarajevskom Filozofskom fakultetu diplomirao je književnost i filozofiju. Dobitnik je „Poletove“ nagrade za prozu, Udruženja književnika BiH za poeziju, Goranova vijenca za ukupni književni rad i nagrade Dubravko Horvatić za poeziju.

Objavio je preko 400 pjesama. Od toga 95 ih je uvršteno u 62 antologije, a 170 prevedeno na druge jezike.

Pjesmu Dok sam na putu pripremali smo za kulturnu manifestaciju Dani hrvatskog jezika.

U ovoj pjesmi točno možemo osjetiti i doživjeti naše hercegovačke noći, miris polja, cvrčkovu pjesmu, našu religioznost i vjeru u Boga.

Iako u stihovima možemo osjetiti umor i posustajanje na životnom putu, možemo osjetiti i nadu u bolje sutra, svjetlo i vapaj za vječnim životom:

                                                „a ti prostri se meni pod korake sve

                                                 putiću nijemi…“

Izraz „žena slavna“, uzet iz svakodnevnog života, dominira u cijeloj pjesmi i postaje simbol duhovne čistoće predstavljene u liku Blažene Djevice Marije.

                                               „s krunom na glavi i haljinom bijelom

                                                kako vele, žena slavna… „

Rođeni od majke vraćamo se ponovno majci. I duhovnoj i tjelesnoj, ali „.ne umrijeti prije vremena Nagledati se neba dok još izlazi sunce“  što je i životni moto samog pjesnika.

---------------------

Više o prošlogodišnjem natjecanju pogledajte na LINKU

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

na vrh članka