Dva hrvatska kanadera uključila se u gašenje požara na Mostarskim Vratima - audio

Dva hrvatska kanadera uključila se u gašenje požara na Mostarskim Vratima - audio

Dva kanadera iz Hrvatske uključila su se u četvrtak iza 17 sati u gašenje požara koji je dan ranije u 13,20 sati izbio u Gornjim Radišićima, a danas se opasno približio prvim kućama na Mostarskim Vratima.

„Dva kanadera su već djelovala. Doletjeli su iz pravca Ploča. Izbacili su vodene 'bombe' i znatno pomogli u zaustavljanju širenja požarne linije koja je duga dva kilometra“, rekli su iz vatrogasne postrojbe. Navode kako su kanaderi djelovali između mjesta Gornjih Radišića i Mostarskih Vrata gdje je unatoč velikom broju vatrogasaca i dragovoljaca teško zaustaviti vatrenu stihiju.

Podsjećamo, budući da se vatra približila kućama, načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić i potpredsjednik Vlade ministar financija u Vladi Županije zapadnohercegovačke Toni Kraljević su preko Vlade ŽZH i Uprave Civilne zaštite ŽZH uputili zahtjev hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i ministru obrane Damiru Krstičeviću za slanje kanadera za pomoć u gašenju tog požara.

Podsjećamo također, da je Toni Kraljević, koji otpočetka koordinira sve proceduralne aktivnosti na relaciji MVP BiH - Vlada RH za pomoć u smislu slanja i angažiranja kanadera, kazao kako je potpredsjednik Sabora RH Milijan Brkić pružio neizmjernu potporu i stavio se u potpunosti na raspolaganje kako bi se uz pomoć hrvatskih zrakoplova obuzdala vatrena stihija i ugasio ovaj požar.


Međutim, ovdje prije svega moramo spomenuti nadljudske napore koji su ranije uložili ljubuški vatrogasci i mještani, te vatrogasci iz ostale tri općine s područja županije – Gruda, Širokog Brijega i Posušja kako bi lokalizirali požar. Tako je požar i prije dolaska kanadera bio gotovo lokaliziran, ali dolazak kanadera „rasteretio“ je i njih i mještane Mostarskih Vrata i Gornjih Radišića.


U audio zapisu poslušajte što su za Radio Ljubuški izjavili načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić, potpredsjednik Vlade i ministar financija u Vladi ŽZH Toni Kraljević i potpredsjednik hrvatskog Sabora Milijan Brkić koje smo zatekli na požarištu.

Želimo istaknuti kako nas je načelnik Barbarić zamolio da posebnu zahvalnost izrazimo svim vatrogascima iz sve četiri vatrogasne jedinice s područja Županije Zapadnohercegovačke, te svim mještanima koji su sudjelovali u gašenju požara što je on zaboravio spomenuti na kraju razgovora.

Poslušajte izjave

Barbarić


Kraljević


Brkić

 

Radio Ljubuški

na vrh članka