Ženijalni dani u povodu Dana žena u 32 neovisna hrvatska kina

Ženijalni dani u povodu Dana žena u 32 neovisna hrvatska kina

Četvrto izdanje Ženijalnih dana, filmske manifestacije koja će se u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, održati od 8. do 11. ožujka diljem Hrvatske, donosi četiri filma iz recentne 'ženske' ili 'feminističke' filmske produkcije.U povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, Ženijalni dani održat će se u  27  gradova, od kojih tri na otocima, u ukupno 32 neovisna kina.

U osmomartovskom raspoloženju ponavljamo najvažnije lekcije iz prvog - Sufražetkinje i drugog - Božja volja vala feminizma, sa skokom na pop kulturu osamdesetih godina i njezinu kraljicu, Whitney Houston, u filmu Whitney: Biti svoja (2017.)  sve do Isabellinog sunca, najnovijeg ostvarenja kultne francuske redateljice Claire Denis, jedne od najprominentnijih ženskih glasova europske kinematografske današnjice, ističe se u najavi.

Iz Švicarske stiže 'feel good' komedija o vrlo ozbiljnoj temi, film "Božja volja" redateljice Petre Volpe o kućanici iz malenog sela koja mora naučiti kako postati predvodnica lokalnih sufražetkinja.

Dokumentarni film "Whitney: Biti svoja" Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala, koji se prikazuje i na ovogodišnjem ZagrebDoxu, zalazi iza kulisa javnog života pjevačice na vrhuncu slave i prikazuje okolnosti koje su doprinijele prekidu njezine karijere i preranoj smrti 2012. godine.

"Isabellino sunce", od kritike izvrsno ocijenjenoj romantičnoj komediji, vrlo neobičnom žanru za inače vrlo političnu i angažiranu redateljicu kao što je Claire Denis, najavljeno je, mapiraju se prolazni trenuci užitka i emocionalnih zamki žene u tzv. srednjim godinama. Film je premijerno prikazan u Cannesu gdje je otvorio prestižnu Directors' Fortnight sekciju i osvojio SACD nagradu.

Na vremena rane feminističke borbe, razdoblja borbe britanskih sufražetkinja  za pravo glasa i njihovom  okretanju  nasilju kao jedinom putu prema promjenama podsjetit će film "Sufražetkinje" redateljice Abi Morgan.

Ženijalne dane organizira Kino mreža uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a održavaju se diljem Hrvatske, od Čakovca i Daruvara do Imotskog i Komiže. U Zagrebu filmovi se prikazuju u Art-kino Metropolis, kinu Europa, Kinoteci, kinu Tuškanac, MM centru.

Hrt.hr

na vrh članka