U Mostar stižu vlasnici limenih ljubimaca iz 15 zemalja svijeta

U Mostar stižu vlasnici limenih ljubimaca iz 15 zemalja svijeta

Oldtimer klub Mostar organizira skup oldtimera koji će se održati u subotu 19. svibnja s početkom u 10 sati iza Gradske vijećnice Mostar.Prema riječima Zdravka Vidovića – Cojle, predsjednika Oldtimer kluba Mostar, ove godine će se u našem gradu upriličiti najveći skup limenih ljubimaca ikada, a razlog tome je pokroviteljstvo UNESCO-a i FIVA-e (međunarodna dogovorna organizacija nacionaih saveza, klubova i ostalih grupacija koja se brine za održavanje i uporabu starodobnih vozila – oldtimera na svjetskoj razini).

”Oldtimer klub Mostar postajući članom FIVA-e i partnerom UNESCO-a čuva kulturu i baštinu Mostara i naše zemlje”, kazao je Vidović za Dnevni list

Uspjeh u svijetu

Naime, FIVA, kako je kazao Vidović, može se poistovijetiti s FIFA-om u nogometu, te je, stoga, samim time iskazan njen značaj.

”Manifestacija će ovaj put okupiti vlasnike starih vozila iz oko 15 zemalja svijeta. Ovo je već peti skup po redu koji mi organiziramo, ali prvi pod pokroviteljstvom UNESCO-a i FIVA-e, na što smo, moram istaknuti, jako ponosni. Prošle godine smo imali čast da jedini kao klub dobijemo poziv za ulazak u krovnu organizaciju oldtimera u svijetu FIVA, gdje sam nazočio konferenciji u Bukureštu. Oldtimer klub Mostar zasigurno iz godine u godinu niže uspjehe, no, još uvijek nas, nažalost, nisu priznali oni koji bi trebali”, kazao je Vidović.

Nakon skupa, bit će organiziran i domjenak, što je bio sluča i prethodnih godina.

Obzirom da FIVA osigurava i objedinjuje povijesno-tehničke podatke o starodobnim motornim vozilima, uspostavlja i podupire kontakte između klubova ljubitelja starodobnih vozila diljem svijeta, saveza i ostalih grupacija, potiče interes za održavanje tradicije motornih vozila i korištenje starodobnih vozila na javnim cestama, Vidović je kazao kako mostarski Oldtimer klub polako postaje prepoznat u svijetu, na što njegovi sugrađani zasigurno mogu biti ponosni.

Svjetska konferencija stiže u Mostar?

Svake godine, FIVA održava Godišnju skupštinu (General Assembly) u drugoj državi, a naporom predstavnika Oldtimer kluba Mostar, konferencija bi iduće godine mogla biti održana u Mostaru.

”To bi značilo da bi predstavnici odltimera iz 200 zemalja boravili u Mostaru, što bi našem gradu donijelo jaku promociju i prepoznatljivost u tim zemljama, a našem klubu bi otvorilo puteve ka novim izazovima”, rekao je Vidović.

Podsjetimo, Oldtimer klub Mostar nastao je prije devet godina. Krenuli su s jednim vozilom, s jednom ljubavi. Bilo je uspona i padova, ali išli su polako i nisu se dali slomiti.

Klub je do sada uspio stvoriti kontakte s 250 klubova iz svijeta, a postao je poznat i prepoznat, kako u zemljama regije, tako i svijeta.

Pogled.ba

na vrh članka