Uskrs radio ljubuski2xl

HPD Prenj 1933 Mostar organizira uspon na Durmitor i obilazak Crnog jezera na Žabljaku u Crnoj Gori

HPD Prenj 1933 Mostar organizira uspon na Durmitor i obilazak Crnog jezera na Žabljaku u Crnoj Gori

HPD Prenj 1933 Mostar organizira trodnevni izlet na Durmitor (Crna Gora), na vrh Bobotov kuk (2523 m). Bobotov kuk, iako po visini treći, Crnogorci smatraju najvišim vrhom Crne Gore jer je to najviši vrh Durmitora koji je cijelim svojim masivom smješten u Crnoj gori, dok su dva viša vrha na Prokletijama, čiji masiv je većim dijelom na prostoru Albanije.Durmitor je zbog svoje ljepote, autentičnosti i neokrnjenosti i kao djelo same prirode, 1952 proglašen nacionalnim parkom, a 1980. godine uvršten je u popis Svjetske kulturne i prirodne baštine. Obuhvaća masiv planine Durmitor i kanjone rijeka Tare, Drage, Sušice i najviši dio kanjonske doline Komarnice.

Sam kanjon Tare, čija je visina 1600 m iznad nivoa rijeke, najveći je u Europi i drugi u svijetu, odmah iza Grand Canyon-a. Navodno ime „Durmitor“ potječe od keltskog “dru-mi-tor“, što znači “voda sa planine“, jer Durmitor krasi 18 ledničkih jezera nazvanih „gorske oči“ od kojih je najveće i najpoznatije Crno jezero, površine 0,5 km2 i nalazi se na visini 1416 m. Sa udolina svih ovih rijeka i jezera, uzdižu se brojni planinski vrhovi, od kojih je njih 48 sa preko 2000 m.

Polazak iz Mostara je planiran 24. kolovoza 2018. u 16 sati ispred stadiona Zrinjskog i isti dan u večernjim satima se dolazi u Žabljak gdje je rezerviran privatni smještaj (moguć polazak i ranije istog dana po dogovoru).  Grad Žabljak nalazi se na sjeverozapadu Crne Gore, u srcu Durmitorskog područja, na visini od 1450 m i predstavlja najviše urbano naselje u jugoistočnoj Europi.

Polazak na uspon je u subotu, 25.8.2018, a planiran je stazom Dobri do (1722 m) – Bobotov kuk – Valoviti do – Ledena pećina – Crno jezero. Uspon na sami vrh zahtijeva solidnu kondicijsku i manje zahtjevnu tehničku spremu, a planinari s lošijom kondicijskom spremom, umjesto uspona na vrh, u subotu mogu uživati u obilasku Crnog jezera i drugih ljepota kojih na Žabljaku nije malo.

Hrana je iz ruksaka izuzev zajedničke večere u subotu 25. kolovoza 2018. kada je planiran roštilj i druženje po povratku sa uspona na Bobotov kuk.

Za nedjelju, 26. kolovoza 2018. planiran je obilazak Crnog jezera, te kanjona rijeke Tare, a povratak u Mostar očekuje se u kasnijim večernjim satima.

Prijevoz je kombijem društva i(li) osobnim vozilima, što ovisi od broja prijavljenih.  Prijave za izlet se primaju do 15. kolovoza 2018. do kada se treba uplatiti i akontacija u visini od 50 KM. Cijena izleta za članove planinarskih društava je 100 KM, te 110 KM za one koji to nisu, a uključuje prijevoz do Žabljaka, smještaj u bungalovima i namirnice za zajedničku večeru u subotu.

Pored važeće osobne iskaznice ili putovnice, ne zaboravite ponijeti eure koji su službeno platežno sredstvo u Crnoj Gori.

Voditelj izleta je Branimir Arapović (mob: 063/349 558) kojemu se možete javiti za prijavu i dodatne informacije o izletu.

Pogled.ba

na vrh članka