Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana za 6. prosinca

Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana za 6. prosinca

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u dosadašnjem sazivu Mladen Bosić sazvao je za četvrtak, 6. prosinca, konstituirajuću sjednicu tog doma u novom sazivu.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je davanje svečane izjave zastupnika, a potom i izbor predsjedatelja te prvog i drugog zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma.

Nakon toga uslijedio bi izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH. Uručivanje uvjerenja o dodjeli mandata izabranim zastupnicima trebalo bi biti obavljeno prije početka konstituirajuće sjednice.

U skladu s odredbama Poslovnika Zastupničkog doma, dok se ne izabere predsjedatelj, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni zastupnik kao privremeni predsjedatelj.

Kako je Feni rečeno u PSBiH, u novom sazivu najstarija je zastupnica Nada Mladina (SDP BiH).

Poslovnikom je, također, definirano da, nakon što zastupnici daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedatelja te prvog i drugog zamjenika predsjedatelja Doma.

Zastupnički dom državnog parlamenta sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju s teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je 6. studenog donijelo odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata općih izbora 2018. godine, otkad je počeo teći rok od 30 dana za konstituiranje Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine  BiH.

U skladu s izbornim rezultatima, s prostora Federacije BiH u novom sazivu Zastupničkog doma SDA će imati osam zastupnika, HDZ BiH sa partnerima iz HNS-a pet, koliko će imati i SDP BiH. DF će imati tri zastupnika, SBB BiH i Naša stranka po dva, dok će po jednog zastupnika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA.

/HMS/

na vrh članka