Peruanski narod u radosti i nadi očekuje skori Papin pohod

Peruanski narod u radosti i nadi očekuje skori Papin pohod

Apostolsko putovanje pape Franje u Perú, koje je na programu od 18. do 21. siječnja, građane te zemlje ispunja radošću i nadom – rekao je u razgovoru za našu radijsku postaju nadbiskup Lime, kardinal Luis Cipriani Thorne. Perú je vrlo katolička zemlja, i vrlo je blizu Svetom Ocu. Stoga je u cijeloj zemlji sve u pokretu, u golemoj radosti i nadi – dodao je kardinal.

Na novinarovu primjedbu kako se ta nada vidi posebno u povijesti te zemlje koja ima veliko bogatstvo u svojim svecima, kardinal Cipriani Thorne je istaknuo da je život tih svetaca ušao u identitet peruanskoga naroda. Svaki se Peruanac osjeća vrlo bliskim, primjerice, sa svetom Rozom iz Lime, sa svetim Martinom iz Porresa… – primijetio je – Njihova je nazočnost vrlo duboka i duhovna, i obilježava naš hod u Latinskoj Americi. Prvi sveci dolaze upravo iz Perúa – istaknuo je kardinal.

Osvrnuvši se potom na jedan od istaknutijih trenutaka Papina pohoda, na susret s pučanstvom Amazonije, kardinal Cipriani Thorne je istaknuo da Papa ima na srcu poštovanje prirode, te podsjetio da se kroz Perú proteže jedan dio amazonske šume. Sveti će Otac održati govor o poštovanju prirode koja nam je potrebna. Ako uništavamo prirodu, uništavamo i ljude koji žive na tim mjestima – kazao je kardinal te primijetio da je to i početak panamazonske sinode koja će se održati sljedeće godine.

Papa Franjo uputio je brzojav sućuti povodom teške prometne nesreće koja se u utorak 2. siječnja dogodila u blizini glavnog grada Perua, Lime. Izražavajući duboko žaljenje zbog tragedije, Papa jamči svoje molitve obiteljima koje oplakuju svoje najdraže te svoju blizinu povrijeđenima moleći Gospodina da izlije na sve darove duhovne vedrine i kršćanske nade. Na kraju brzojava, kojeg je u ime Svetoga oca uputio državni tajnik kardinal Pietro Parolin, Papa od srca udjeljuje svoj apostolski blagoslov.

U slijetanju autobusa u provaliju duboku više od stotinu metara kod peruanskog grada Pasamaye živote je izgubilo najmanje 48 ljudi. 

 

MISIJA / RADIO VATIKAN

na vrh članka