Moguća kvalifikacijska skupina: Hrvatska, BiH, Srbija, Slovenija, Makedonija

Moguća kvalifikacijska skupina: Hrvatska, BiH, Srbija, Slovenija, Makedonija

Završio je prvi dio prvog izdanja Lige nacija, reakcije su podijeljene, no čini se kako je to natjecanje, kako se primicalo kraju, stjecalo veći legitimitet i smislenost, a njegovim jučerašnjim završetkom poznate su jakosne skupine kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine.U svakom slučaju, Vatrenima nije došlo u idealnom trenutku i loše su ga otvorili odmah nakon iscrpljujućeg ljeta u Rusiji, što kasnije nisu mogli nadoknaditi, pa smo ispali u drugi jakosni rang. No uspjeli smo barem za dlaku zadržati status nositelja u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine, što bi se moglo pokazati jako bitnim, jer nećemo moći igrati protiv jakih momčadi poput Švicarske, Portugala, Nizozemske, Francuske, Engleske, Belgije, Španjolske, Italije i Poljske.

Kvalifikacije za EP igrat će se od ožujka do studenoga 2019., a nacionalne momčadi bit će raspoređene u 10 skupina. Od 24 sudionika 20 će doći iz kvalifikacija, a četiri će biti pobjednici sva četiri Final foura četiri jakosna razreda Lige nacija. Ždrijeb kvalifikacija bit će održan u Dublinu 2. prosinca.

Od potencijalnih protivnika Vatrenih najjača je iz druge jakosne skupine Njemačka, a iz treće tu je opasna Srbija, a prijete i Norveška  i Turska. Hrvatska bi, na primjer, mogla biti u skupini s Austrijom, Finskom, Litvom, Gibraltarom i San Marinom, ali i u jačem društvu, s Njemačkom, Škotskom, Crnom Gorom, Azerbajdžanom i Latvijom... Mogli bi dobiti i jugoslavensku skupinu: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovenija/Crna Gora, Makedonija.

Hrt.hr

na vrh članka