12. siječnja 1969. Robert Prosinečki – impresivna karijera bogomdanog nogometnog talenta i genija

12. siječnja 1969. Robert Prosinečki – impresivna karijera bogomdanog nogometnog talenta i genija

Robert Prosinečki rođen je 12. siječnja 1969. u Njemačkoj (Villingen-Schwenningen) i jedan je od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena. Vrhunac nogometne karijere bilo je osvajanje titule prvaka Europe sa Crvenom Zvezdom iz Beograda 1991. godine, te treće mjesto na svijetu s reprezentacijom Hrvatske 1998. godine.

Uspješnu trenersku karijeru počinje opet u Crvenoj Zvezdi, a danas trenira reprezentaciju BiH.

Nogometnu karijeru kao dječak započeo u je u njemačkom klubu FC Stuttgart Kickersu, a 1979. s roditeljima Đurom i Emilijom seli u Zagreb i dolazi u Dinamovu školu. Godine 1987. prelazi iz Dinama u Crvenu Zvezdu za vrijeme dok je bio trener Dinama Miroslav Blažević Ćiro.

S juniorskom reprezentacijom Jugoslavije bio je prvak svijeta 1987. godine na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Čileu, a osam godina kasnije 1998. s hrvatskom reprezentacijom je na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj osvojio broncu.

S Crvenom Zvezdom iz Beograda osvojio je naslov Kupa prvaka 1991. godine, uoči samog početka rata u Hrvatskoj. Osim toga bio je prvak Jugoslavije tri puta s Crvenom Zvezdom (1988., 1990. i 1991.), tri puta prvak Hrvatske s Dinamom (1998., 1999. i 2000.), te jednom Španjolske s Real Madridom 1993. godine.

Osim ovih klubova nastupao je jednu sezonu za Barcelonu, te Oviedo, Sevillu, Hrvatski Dragovoljac, Standard iz Liega, Portsmouth, Zagreb, Olimpiju iz Ljubljane  i niželigaš Savski Marof.

Za hrvatsku reprezentaciju odigrao je 49 utakmica i postigao 10 pogodaka. Prosinečki je prvi nastup za reprezentaciju Hrvatske upisao tek 1994. godine u utakmici protiv Španjolske (0:2) u svojoj 25. godini života. Do tada nije nastupao za reprezentaciju (reprezentacija Hrvatske prvi nastup bilježi 1990. Godine op.) premda se radilo o jednom od ponajboljih i najpoznatijih nogometaša svijeta.

Samostalnu trenersku karijeru započeo je u Crvenoj Zvezdi iz Beograda, što kod dijela hrvatskih navijača nije odjeknulo sa simpatijama. To je bilo stoga što je poznato da Crvena Zvezda ima ekstremne nacionalističke navijače Delije koji otvoreno, ne samo povicima već i transparentima i zastavama, koketiraju s četništvom, te izraženim antihrvatstvom.

Nakon toga trenerska karijera Prosinečkog je u uzletu, te je još trenirao turski Kayserispor i nogometne selekcije Azerbejdžana i Bosne i Hercegovine, gdje se nalazi danas.

Najbolji nogometni potezi genijalnog Roberta Prosinečkog: 

 

Izvor: narod.hr

Video sadržaj

na vrh članka