Porijeklom iz Kiseljaka: Nova mlada nada dijaspore uskoro na popisu izbornika Zlatka Dalića

Porijeklom iz Kiseljaka: Nova mlada nada dijaspore uskoro na popisu izbornika Zlatka Dalića

Javnost u Hrvatskoj još uvijek premalo zna tko je Marin Pongračić, 21-godišnji nogometaš Red Bull Salzburga koji bi se mogao naći na popisu izbornika Zlatka Dalića već u ožujku za utakmice s Azerbajdžanom i Mađarskom.Novi Štimac među Vatrenima i ponos dijaspore - najefektniji je to opis u jednoj rečenici, kazat će nam ljudi koji ga bolje poznaju. Jer za nas u Hrvatskoj dva nastupa za U-21 vrstu i poneki pogled na koju od utakmica RB Salzburga sav su uvid u sposobnosti mladog defenzivca, piše Jutarnji.hr.

Marin je i Hrvat - jer otac mu je iz Slavonskog Broda, a majka iz bosanskog Kiseljaka - ali i Bavarac, rođen u Landshutu, gradu od sedamdesetak tisuća stanovnika na jugu Njemačke, na rijeci Isar. Kažu da je izuzetno jak karakter koji zna što hoće i ne da na sebe, odatle usporedbe sa Štimcem, kao i zbog stoperske uloge u ekipi. Prkosan, ali prije svega velikog hrvatskog srca, jer za njega nikad nije bilo dvojbeno u kojoj će reprezentaciji zaigrati.

Pongračićev ulazak u A vrstu bio bi golem poticaj Danijelu Lučiću i našim ljudima koji su u dijaspori napravili sustav selekcioniranja i dovođenja igrača na turnire u Hrvatsku, uz preporuke izbornicima mlađih vrsta. Upravo je Pongračićeva generacija prva s kojom su krenuli, odnosno 1997. godine, a ovog proljeća na vukovarski turnir Memorijal hrvatskih branitelja dovest će 2005. godište.

"Marin je odrastao u okolici Münchena, bio je uvijek žestok što se tiče Hrvatske. Sjećam se dobro kad smo prvi put išli u Vukovar, mi smo putovali autobusom, on je imao druge obveze, ali je doletio avionom do Zagreba, gdje smo ga pokupili. Imao je veliku želju da igra s nama u Vukovaru. Tada smo počeli pratiti hrvatske igrače po Njemačkoj i okolnim zemljama. Igrali smo protiv Vlašića i Balića, izgubili smo od Hajduka, ali pobijedili Zadar. Karijeru je započeo u školi Bayerna, spoznali su odmah da je golem talent, međutim ima - da tako diplomatski kažem - veliku karizmu. Nije jednostavan. Vidjelo se i proteklog ljeta na utakmici njegova RB-a i Crvene zvezde da ima svoj stav, svoj karakter, zna tko je i što, nije neki papak, nego frajerčina", opisao nam je Lučić.

U kolovozu je Zvezda izbacila RB Salzburg iz Lige prvaka. Nakon 0:0 u Beogradu, i vodstva austrijskog prvaka doma 2:0, završilo je s 2:2. Pongračić je dobio žuti karton zato što je nagazio suparničkog igrača, a nakon utakmice kapetan Zvezde Vujadin Savić je rekao:

"Ne znam što je Pogrančiću to trebalo. Provocirao nas je otpočetka. Na kraju je probudio onaj srpski inat u nama."

U hrvatsku U-21 ekipu pozvan je na početku posljednjeg ciklusa, za utakmicu s Moldavijom, gdje su Ćaleta-Car i on igrali u prvoj postavi. Ozljede su ga spriječile da naniže više susreta. Prije godinu i pol dana, u ljetnom prijelaznom roku, zvala ga Rijeka, ali odlučio se za Salzburg. Iako...

"Imao sam tri ponude iz Njemačke, prve i druge Bundeslige. No RB Salzburg odličan je klub za stasanje mladih igrača", kazao je tada, dodajući da je znao za zanimanje kluba s Rujevice, međutim izravan kontakt s njima nije imao. 

Nakon sezone u Ingolstadtu te nešto manje u 1860 Münchenu, koji je ispao u treću ligu, u Salzburgu je njegova karijera dobila pravi zalet. Platili su ga milijun eura, trenutačna mu je vrijednost na Transfermarktu 7,5 milijuna.

U tekućoj sezoni odigrao je, u domaćim natjecanjima i Europi, 22 susreta, a u njima fascinantnih 1980 minuta. Preglednije iskazano: u svakoj je utakmici na terenu proveo 90 minuta. Nijednom nije zamijenjen, tek je u nekoliko navrata dobio odmor pa nije ulazio na travnjak, a dva je ogleda preskočio zbog crvenog kartona.

Podaci iz biografije govore da je rođen 11. rujna 1997. godine, visok je 190 cm, u Bayernu je bio do 16. godine, da bi se potom probijao kroz manje klubove. 

Upravo je zbog njega RB brzo zaboravio Ćaletu-Cara i ovog se časa čini da je samo pitanje dana kad će mu ime prvi put osvanuti na popisu izbornika A reprezentacije. Kad će postati svježa krv Vatrenih. Odlučnosti i energije da se nametne ima i više nego dovoljno.

Pogled.ba

na vrh članka