Trlin, Herceg, Zadro i Grbavac napustili Rukometni savez BIH!

Trlin, Herceg, Zadro i Grbavac napustili Rukometni savez BIH!
Predstavnici hrvatskog naroda u Upravnom odboru Rukometnog saveza BiH donijeli su odluku i objavili priopćenje o svom povlačenju iz ovog tijela.

Ovu odluku su "potpisali" Slobodan Zadro, Nevenko Herceg, David Grbavac i Zoran Trlin, a donijeli su je zbog neorganiziranosti, netransparentnosti i nezakonitosti rada. Priopćenje prenosimo u cjelosti.

"Nakon godinu dana pokušaja, nade i očekivanja da će UO RS BiH početi raditi organizirano, transparentno i zakonito na čemu smo kontinuirano inzistirali, nažalost prinuđeni smo prihvatiti činjenicu da se to u ovom sastavu UO RS BiH neće desiti. Od samog početka rada ovog saziva UO, počela je i praksa donošenja i realizacije privatnih aranžmana, koje je dogovaralo i realiziralo par članova UO RS BiH bez informacija i suglasnosti ostatka UO koji je za takve 'odluke' uglavnom saznavao iz medija. Na sjednicama UO je doneseno niz punovaljanih odluka koje nikada nisu došle u pismenu formu niti su potpisane i objavljene ,a mnoge od njih su nakon jednoglasnog donošenja na sjednici, od strane pojedinih članova UO kasnije preformulirane ili primjenjivane suprotno od stvarne odluke. Primjera je puno, ali evo samo par njih:

UO RS BIH je na sjednici održanoj 22. prosinca 2018. odine jednoglasno (sa 10 nazočnih članova) donio odluku o startu Premijer B lige za muškarce od sezone 2019/2020. Ni 24 sata nakon toga isti članovi koji su predložili i glasovali za takvu odluku su u medijima, a kasnije i na sjednicama UORS BiH osporili da je takva odluka donesena i naravno ona nikad nije niti opismenjena niti provedena.

UO RS BiH je na sjednici na Rostovu dana 20. svibnja 2019. donio oduku o raspisivanju javnog natječaja za mjesto glavnog tajnika RS BiH i odlučeno da već ranije utemeljeno povjerenstvo obavi razgovore sa kandidatima koji se prijave. Na istoj sjednici je izričito odbijen prijedlog da član UO RS BiH može obnašati dužnost glavnog tajnik ili biti VD glavnog tajnika RS BiH jer je to protuzakonito i jer bi se radilo o čistom sukobu interesa. Natječaj je raspisan i informirani smo da su pristigle tri prijave. Nikada, niti izabrano povjerenstvo niti UO RS BiH nije razmatrao pristigle prijave niti donosio nikakvu odluku o tome. Suprotno odluci UO RS BiH potpisan je ugovor o obnašanju dužnosti VD glavnog tajnika, na neodređeno vrijeme, sa članom UO RS BiH uz naknadu od 2.000 KM mjesečno neto, o čemu smo informirani preko društvenih mreža,

Uz ove primjere bilo je u više navrata raznih priopćenja za javnost koja su slana u ime UO RS BiH, a nikada članovi UO niti su konsultirani o njima, a veoma često su ta priopćenja bila protivna mišljenjima i stavovima ostalih članova UO.

Drugi veoma važan razlog za nemogućnost daljnjeg sudjelovanja u radu ovog UO RS BiH jesu razne malverzacije, nezakonitosti i netransparentnost u
financijskom poslovanju. Evo par primjera i za to:

- u ovom periodu bez ikakve odluke UO RS izvršena je uplata međunarodnih certifikata za nekoliko igrača i to iz sredstava sa računa RS BiH
pri EHF-u u Beeu. Uplata je izvršena na temelju pisanih akata potpisanih od strane neovlaštenih članova UO RS BiH, a u suprotnosti sa odredbama svih temeljnih akata RS BiH.

- tokom cijelog ovog perioda bilo je višestrukih isplata za obavljanje kojekakvih poslova pojedinim osobama bez ikakve rasprave i odluke UO RS BiH.

- 'odluka' o obavezi nazočnosti trenera i plaćanju naknade od 100 KM za 'licenciranje' je objavljena bez ikakve odluke UO RS BiH, bez informacije tko je odredio taj iznos, na koji račun i u čiju korist se uplaćuju sredstva, a uz to se licenciranje prezentira kao licenciranje po RINCK konvenciji što nema nikakve veze s istinom i što je čisto obmanjivanje javnosti u cilju stvaranja obaveze da treneri moraju doći i platiti 'licenciranje', ne zna se ni kome ni na koji način.

Niz je primjera iz prakse koji pokazuju da je UO RS BiH privatiziran od strane pojedinaca koji djeluju mimo Statuta i svih ostalih normativnih akata RS BiH. U takvoj situaciji ne želimo dalje biti sudionicima ovakvog načina rada jer je on izrazito usmjeren protiv interesa rukometa u BiH.

Svjesni smo činjenice da natjecanja u Premijer ligama BiH trebaju uskoro početi, a da nije utvrden niti broj klubova u rnuškoj Premijer ligi niti je obavljen niz aktivnosti neophodnih za početak natjecanja. Isto tako smo svjesni da bi nastavak funkcioniranja RS BiH na dosadašnji način produžio neorganiziran, netransparentan i nezakonit način rada.

Predlažemo hitnu sjednicu Skupštine RS BiH na kojoj bi se izabrali i imenovali organi i tijela RS BiH koja će istinski raditi na rješavanju nagomilanih problema u bh rukometu", navodi se u priopćenju.

Foto: Radiosarajevo.ba/Dramatično u Rukometnom savezu BiH: Hrvatski predstavnici istupili iz Upravnog odbora

Grude.com

na vrh članka