Hrvatski nogomet u karanteni: Kako dalje?

Hrvatski nogomet u karanteni: Kako dalje?

Koji su mogući scenariji nastavka HT Prve lige?

Postoji li mogućnost da trenutni poredak postane i konačni, a da liga u sljedećoj sezoni broji 12 klubova? Odgovore na vruća pitanja hrvatskog nogometa potražili smo kroz razgovor s povjerenikom za natjecanje Josipom Breznim.


- Znamo da do 19. travnja nema nikakvih aktivnosti, ni utakmica ni organiziranog treninga momčadi. Čekamo daljnje odluke. Ako sve bude idealno, a nadamo se da bi tako moglo biti, tek tada bi se eventualno moglo pristupiti organiziranom treningu u klubovima. A onda barem tri tjedna nakon toga eventualno razmišljati o nastavku natjecanja.

UEFA je zasad navela kraj lipnja kao rok za završetak domaćih klupskih natjecanja.

- Moramo sve učiniti da našim klubovima osiguramo sudjelovanje u UEFA klupskim natjecanjima, znači kvalifikacijama za Europsku ligu i Ligu prvaka. Pokušat ćemo natjecanja privesti kraju, što ovisi o situaciji u Hrvatskoj. Kad bi sve bilo idealno, 9. svibnja bi mogli nastaviti natjecanje, za ligu nam treba deset termina, a dva termina za Kup, i u tim uvjetima bi završili do kraja lipnja. No, teško je očekivati da će se tako situacija odviti. Sve tamo negdje do 20.5., kad bismo tada počeli, mogli bi odigrati do kraja lipnja normalno. Ako ne, a ne bude li bilo pomaka od strane UEFA-e, onda ćemo se morati prilagoditi tim uvjetima. Naprosto se situacija prati iz dana u dan.

Postoji mogućnost prekrajanja natjecanja i mijenjanja formata, kako za aktualnu tako i za sljedeću sezonu.

- Na stolu je i ta opcija. Ako ništa ne budemo mogli igrati, a bit će nužno dati klubove za UEFA natjecanja u dogovoru s klubovima donijet ćemo odluku koja će njima ići u korist. Naravno da ćemo osigurati da sudjeluju u europskom natjecanju. Moguće je da to bude eventualni trenutačni poredak ili poredak u trenutku dok bi došli u određenoj fazi natjecanja. S dva smo roka pokriveni: situacijom u zemlji i obavezama prema UEFA-i. Tu je još niza pitanja kao što su prijelazni rokovi. Tu smo, gdje smo, snalazimo se. Moramo biti svjesni da kada se nogomet vrati više neće biti ono što je bio. I ovi višemilijunski transferi koju su bili vani više neće biti tako. Sigurno će se to odraziti i na transfere iz Hrvatske prema vani. Nažalost, TV i sponzorska prava u Hrvatskoj su minimalna. I veliki klubovi koji su mogli raditi velike transfere su pogođeni ovime. Već sad smo u situaciji da će klubovi teško opstati. Nema prihoda, a postoje ugovorne obaveze prema igračima. I kad počnemo igrati neće biti ono što smo imali donedavno. 

Cijeli razgovor s Josipom Breznim poslušajte ovdje.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka