Bahtijarević o pravilnoj prehrani tijekom karantene - video

Bahtijarević o pravilnoj prehrani tijekom karantene - video

U trenucima dok koronavirus ozbiljno ugrožava svijet sporta, a većina sportova miruje, za sportaše je bitan i način i kvaliteta prehrane dok su u karanteni.


Dugogodišnji liječnik hrvatske nogometne reprezentacije Zoran Bahtijarević u videu objavljenom na stranicama HNS-a govori o prehrani sportaša i suplementima za vrijeme karantene.

- U ovo doba izazova i krize nikako ne smijemo zaboraviti na pravilnu prehranu, kazao je Bahtijarević koji gotovo tri desetljeća radi kao liječnik u HNS-u, a od 2002. je uz A reprezentaciju.

- Piramida prehrane ostala je ista. I dalje njezinu bazu čine ugljikohidrati, nakon toga proteini i na vrhu meso. No u ovoj situaciji ne smijemo zaboraviti da su tjelesni napori kojima naš organizam izloženi daleko manji nego što je to inače, rekao je Bahtijarević dodavši: - Kod kuće smo, nema treninga ili je on sveden na osnovni i minimalni. Zbog smanjenih treninga treba smanjiti količinu hrane. Najbolje ćemo to napraviti ako smanjimo količinu ugljikohidrata i to za 30 posto, a treba povećati unos povrća i voća.

Savjetovao je sportašima da se redovito važu i prilikom povećanja tjelesne mase smanje ili izbace jedan dio ugljikohidrata, te povećaju unos povrća i voća. Za međuobroke je preporučio tzv. "zdrave grickalice" od mrkve, celera ili nekog drugog povrća kako bi se izbilo uzimanje nezdravih grickalica.

Naglasio je kako se ne smije zaboraviti na hidrataciju organizma.

- I dalje su potrebe našeg organizma za vodom velike. U ovakvim situacijama čovjek zaboravi uzimati vodu, a trebalo bi uzimati najmanje dvije litre vode dnevno u pravilnim razmacima, dodao je.

Istaknuo je kako u situacijama kada su napori smanjeni, uzimanje suplemenata ako je pogrešno i preveliko može dovesti i do štetnih posljedica za organizam.

Izvor:hrt.hr

Video sadržaj

na vrh članka