Idaho prvi zabranio transrodnim djevojkama natjecanje sa sportašicama

Idaho prvi zabranio transrodnim djevojkama natjecanje sa sportašicama

Idaho postaje prva američka savezna država koja je konkretno riješila kontroverzno pitanje nastupa transrodnih osoba u ženskom sportu, i to na način da će zabraniti transrodnim djevojkama i ženama natjecanje sa sportašicama, a ujedno će i zabraniti transrodnim osobama mijenjanje rodnog lista.


Guverner Brad Little potpisao je dva zakona koja su izazvala brojne kritike i prosvjede LGBT zajednice koje su taj potez nazvale štetnim i diskriminirajućim.

- Tužan je dan u Sjedinjenim Državama kada su zakonodavci odlučili zaustaviti trans mlade ljude da se bave sportom, umjesto da im pruže podršku i mogućnosti potrebne za opstanak i napredak, rekao je jedan od boraca za prava transrodnih osoba Sam Brinton.

Zakon House Bill 500, također poznat kao "Zakon o poštenju ženskog sporta" zabranjuje trans djevojkama i ženama da se natječu sa sportašicama u sportovima koji su povezani s državnim javnim školama i sustavima visokog obrazovanja.

- Prema ovom zakonu, dječaci i muškarci neće moći zauzeti mjesto djevojčica i žena u sportu jer to nije pošteno, rekla je državna zastupnica Barbara Ehardt.

Little je također potpisao zakon "House Bill 509", koji sprečava transrodne osobe u dobivanju novog rodnog lista s rodnim identitetom.

- Pristalice ovog zakona pokušavaju riješiti problem koji nikad nije postojao. Posebno cilja na ljude poput mene i sve transrodne sportašice i uskraćuje nam mogućnost da se natječemo u sportu, rekla je Lindsay Hecox, transrodna žena i trkačica sa Sveučilišta Boise State.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka