Video igru FIFAPro u BiH igra 11.000 igrača, uskoro profesionalni turnir

Video igru FIFAPro u BiH igra 11.000 igrača, uskoro profesionalni turnir

FIFA Pro Club je modus u Fifi gdje je moguće igrati s 11 igrača gdje svaki od njih igra određenu poziciju kao u pravom nogometu. U svijetu ima preko milijun klubova raspoređenih u 10 Divizija, a postoje elitna natjecanja kao što su VPG, VGL, PCL kao i naša Balkan Liga koje je odnedavno aktivna.U Bosni i Hercegovini trenutno ima oko 11.000 pretplata na ovu vrstu igrice, a o detaljima smo razgovarali s Ersanom Abdagićem koji u klubu Unstoppable Xl igra krilnog igrača, piše N1.

"Ova vrsta sporta u Bosni i Hercegovini je još uvijek nepopularna i cilj nam je da ga populariziramo te po uzoru na zemlje u okruženju imamo i državne predstavnike. Ono što ovaj sport izdvaja jeste da se svaki igrač profiliše na određenoj poziciji te samim time je moguć transfer u drugi klub. Igrača dobijemo tako što se kreira, prije svega njegov izgled, zatim visina i težina, ime, broj na dresu, do toga da li je ljevak ili dešnjak", ističe Abdagić.

Kako bi se igrač razvijao, potrebno je dodavati mu skill pointse koje zarađuje tijekom igre kroz pro club, u zavisnosti od broja odigranih utakmica i pruženih partija nakon čega dobije ocjenu.

Skill pointsi se raspoređuju u zavisnosti na kojoj poziciji igra tako da će npr. golman dobiti pointse za reflekse, parade, brzinu i dr, obrambeni igrači će se bazirati na obranu gdje će im se dodavati pointsi na jačini obrane, klizanju i sl. , a napadaču na brzini i na šutevima na gol.

Da bi klub bio uspješan, pored igrača mora imati i menadžera kluba kao i co-menadžere koji se brinu o o statistikama kluba, odigranim utakmicama, evidenciji postignutih golova, asistencijama, zakazivanju utakmica, ali i potrazi za novim igračima.

"S obzirom na to da radimo na popularizaciji ovog sporta u suradnji sa Connect Arenom, koja je jedini gejming stadion u Bosni i Hercegovini, planiramo online turnir na kojem ćemo vidjeti koliko stvarno dobrih igrača imamo i onda ćemo krenuti u ozbiljnije projekte koji će i sponzorima biti vrlo zanimljivi. Pozivam sve zainteresirane da se jave na FB stranicu Arene kako bismo dogovorili detalje oko turnira", poručio je Abdagić.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka