Mateša: Posljednje informacije su da će se Igre u Tokiju održati

Mateša: Posljednje informacije su da će se Igre u Tokiju održati

U utorak je u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održana video konferencija kojom je potvrđen nastavak suradnje Hrvatske i Kine, odnosno Hrvatskog stolnoteniskog saveza (HSTS) i veleposlanstva NR Kine u Hrvatskoj.


Suradnja je uspostavljena 2018., a osim sponzorskog dijela tada je dogovorena i razmjena trenerskih kadrova, što je bilo jako važno za hrvatski stolni tenis jer je za partnera dobila najmoćniju stolnotenisku silu svijeta. Vrlo brzo u Hrvatsku su stigla tri kineska trenera sa Shanghai University of Sport - China table tennis collegea, koji su nekoliko mjeseci obilazili naše klubove.

- Nadam se da je naše kineske prijatelje, koji su nepobjedivi u ovom sportu, možda nagnalo i to što su tu njihovu nepobjedivost svojedobno prekinuli jedino hrvatski, nažalost pokojni, asovi, Dragutin Šurbek Antun Stipančić. Ovo je nastavak jedne prekrasne suradnje, uz riječi zahvale pripomenuo je Zlatko Pospiš, predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza.

Kineska veleposlanica u Hrvatskoj Xu Erwen prisjetila se u prigodnom govoru putem video-veze velikih sportskih uspjeha Hrvatske u posljednje vrijeme, pridodavši kako Hrvatska i Kina u sportu surađuju ne samo u stolnom tenisu, već jednako tako i u vaterpolu, rukometu, gimnastici...

- Ono što nas je uvijek kod vas dojmilo, ali i što me mnogi moji sunarodnjaci pitaju, da im nije jasno kako jedna država od samo četiri milijuna ljudi može imati tako izvrsne svjetske rezultate u praktički svim sportovima, kazala je kineska veleposlanica.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša naglasio je i rukometnu suradnju.

- Prošle je sezone u regionalnoj SEHA ligi, prvi puta sudjelovala i jedna kineska momčad. Trenirali su i bili smješteni u Hrvatskoj, ovdje su igrali utakmice, a i vodio ih je hrvatski stručni stožer. To je jedinstveni primjer u svijetu da neka kineska ekipa igrala službeno natjecanje u Europi, istaknuo je Mateša koji je ovom prilikom istaknuo kako je održavanje Olimpijskih igara iduće godine u Tokiju sve izglednije.

- Posljednje informacije su da će se Igre održati i to je prevladavajući stav i Međunarodnog olimpijskog odbora i japanskih organizatora i ja se nadam da će biti tako. Bitno je da se riješi situacija za olimpijsko selo, za zdravlje sportaša i da svi budu sigurni.

Dodajmo kako je na konferenciji sudjelovala i Tian Yuan, članica stručnog stožera hrvatske ženske reprezentacije, koja je odigrala ključnu ulogu u ovom sporazumu.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka