Maradona: Pele je dozvolio da mu prijatelj umre u siromaštvu

Maradona: Pele je dozvolio da mu prijatelj umre u siromaštvu

Sve do pojave Messija i Cristiana Ronalda, velik dio nogometnog svijeta smatrao je kako su Pele i Maradona dva najveća igrača u povijesti igre. Argentinac i Brazilac bili su veliki rivali iako nisu igrali u istoj eri i često su jedan drugog prozivali u intervjuima.

U svojoj autobiografiji Zovem se El Diego Maradona je Pelea uvrstio među sto najboljih igrača u povijesti. Iako je samo nabrajao igrače bez rangiranja, znakovito je da je baš Pelea stavio na prvo mjesto.

Uz svakog igrača napisao je jednu ili dvije rečenice zbog čega ih smatra majstorima, a poruka uz Pelea dobar je indikator što je mislio o njemu kao osobi, piše Index.hr.

“Kao igrač je bio najbolji, ali nije iskoristio svoj talent kako bi proslavio nogomet. Mislio je poput političara, mislio je postati predsjednik Brazila. A ja mislim da nogometaš, ili bivši nogometaš, ne treba misliti o predsjedavanju nekoj zemlji. Raije bih ga vidio kao kandidata za predsjednika organizacije koja se brine za prava igrača, poput mene. Volio bih da se brinuo za Garrinchu umjesto što je dozvolio njegovu smrt u siromaštvu. Volio bih da se borio protiv moćnika i njihovih poteza koji štete igračima”, napisao je Maradona.

U drugom dijelu je dodao: “Nikada se s njim nisam uspoređivao, uvijek sam to tvrdio, a i danas ponavljam. Kada kažem da se ne uspoređujem s njim, ne mislim samo na nogomet. Mnogo puta sam bio s njim. Prvi put 1979. kada me El Grafico odveo u Rio kako bismo se upoznali. Kasnije smo se sretali na počasnim utakmicama i sličnim događanjima. Posljednji put smo se vidjeli ’95., kada smo mogli krenuti u zajednički posao. No, nešto nije štimalo, nismo mogli pronaći zajednički jezik. Odmah bi frcale iskre”, zaključio je.

Pele se nakon Maradonine smrti oprostio od svojeg rivala emotivnom porukom u kojoj stoji: “Tužne vijesti danas. Izgubio sam dragog prijatelja, a svijet je izgubio legendu. Puno je još toga za reći, ali zasad neka Bog da snagu njegovoj obitelji. Nadam se da ćemo jednog dana zajedno igrati nogomet na nebu.”

/HMS/

na vrh članka