Nedjelja, 23 Prosinac 2018

Životna jednostavnost i mudrost vode nas Božićnom Djetetu

Ne samo Izraelski narod, nego skoro svi ondašnji narodi starog svijeta, poput Rimljana, Grka, Perzijanaca i Kineza silno su očekivali Mesiju. Židovski narod uspio je o Mesiji sačuvati čistu i neokrnjenu objavu, dok se kod poganskih naroda ta objava o njegovu dolasku na svijet tijekom vremena iskrivila. 

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Hrvatski vojnici poslali božićnu čestitku iz Afganistana

Hrvatski vojnici, pripadnici 9. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute support u Afganistanu, uputili su božićnu čestitku svojim obiteljima, kolegama u Hrvatskoj i svim građanima Republike Hrvatske, priopćeno je u nedjelju iz Ministarstva obrane RH (MORH).

  • Objavljeno u Svijet
Više...

23. prosinca 1670. nadbiskup Vicko Zmajević – tko su Arbanasi i kako su naseljeni u okolicu Zadra?

Arbanas je stari hrvatski etnonim za ljude s područja današnje sjeverne Albanije ili obalnih dijelova današnje Crne Gore. Hrvatski Arbanasi iz okolice Zadra podrijetlom su iz područja Skadra, a potomci su imigranata iz tri sela u okolici Bara u Crnoj Gori: Šestani, Briska i Livari. Došli su u tri migracijska vala. Pri dolasku u Hrvatsku, na putu do Zadra, manji je dio ostao u Baškoj Vodi i na Čiovu. Prvo su se nastanili u hrvatskom selu Zemuniku Donjem, a 1726. godine došli su do Zadra gdje ih i danas ima najviše. Dio grada Zadra, Arbanasi, nazvan je po njima. 

  • Objavljeno u Svijet
Više...
Pretplati se na ovaj RSS feed