Tužiteljstvo BiH podignulo novu optužnicu zbog terorizma: pritvoren muškarac osumnjičen za kontakte sa zloglasnom Islamskom državom

Tužiteljstvo BiH podignulo novu optužnicu zbog terorizma: pritvoren muškarac osumnjičen za kontakte sa zloglasnom Islamskom državom

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u utorak je podignulo optužnicu protiv državljanina te zemlje Amira Hasića kojega tereti za terorizam odnosno pokušaj pridruživanja terorističkoj organizaciji Islamska država (IS), potvrđeno je iz sjedišta tužiteljstva u Sarajevu.


Kako se navodi u priopćenju, Hasić (63)  je optužen da je osigurao sredstva i stvorio plan za pridruživanje terorističkoj organizaciji.
Istragom je utvrđeno kako je on u studenome 2017. preko mrežne aplikacije stupio u kontakt s pripadnikom IS-a koji se nalazi u Siriji. U prepisci je izrazio želju pridružiti se teroristima i sudjelovati u oružanim sukobima u Siriji kao pripadnik tzv. Islamske države.
Njegove planove otkrile su sigurnosne agencije u BiH, a Hasić je nakon toga uhićen i od tada se nalazi u pritvoru.
U BiH su, zbog terorizma uglavnom povezanog s islamskim radikalizmom, do sada su optužene 42 osobe, od kojih su 23 osuđene na zatvorske kazne, pretežito do godinu dana zatvra i to na temelju sporazuma o priznanju krivnje.
Prema procjenama sigurnosnih agencija u BiH, barem 137 državljana te zemlje i sada je u inozemstvu i uključeno je u strukture terorističkih organizacija. 

Piše Hina

Foto Reuters

na vrh članka