Europu zahvatila sibirska hladnoća - odnijela 50 života

Europu zahvatila sibirska hladnoća - odnijela 50 života

Val sibirske hladnoće ne popušta. Diljem Europe odnio je dosad najmanje 50 života, većinom u Poljskoj i Ukrajini, gdje su se temperature spustile i do -27 stupnjeva. U mnogim gradovima snijeg otežava promet. Među najugroženijim su skupinama beskućnici pa je u Francuskoj za njih u prihvatilištima otvoreno dodatnih 3100 mjesta. U nekim belgijskim gradovima, gdje se očekuje -15 stupnjeva, naređeno je privođenje beskućnika koji ne pristanu na smještaj. Debele minuse neki su migranti u Parizu dočekali u svojim šatorima.

U Italiji je u noći na ponedjeljak u dolini Campoluzzu, na stotinjak kilometara od Venecije, zabilježeno -40 Celzijevih stupnjeva, a u Rimu je pao prvi snijeg u posljednjih šest godina. U Švedskoj je jučer u Laponiji izmjereno -39,6, a u Austriji -25,4 u Flattnitzu, na jugu, što je rekord za veljaču.

U Francuskoj ovakve studeni u ovo doba godine nije bilo od 2005., a uvala Ajaccio na Korzici osvanula je jutros pod snijegom, što nije viđeno u posljednjih trideset godina.

U Njemačkoj je noćas na planinskom vrhu Zugspitzeu (2962 m, najviši vrh u zemlji) bilo -30,5 Celzijevih stupnjeva, što u ovo doba godine nije zabilježeno u više od sto godina. 

Na inače sunčanom hrvatskom otoku Hvaru iznjeren je -1 stupanj, u Albaniji su zabilježeni povijesni minimumi, na Kosovu se temperatura spustila na -10, a u okolici Sarajeva, u Bosni i Hercegovini, na -20.

U Švicarskoj je -38 zabilježeno u Glattalpu, na 1850 m, nenastanjenom području na kojemu ekstremne vrijednosti nisu rijetkost.

U Velikoj Britaniji mjestimice je palo od 5 do 10 cm snijega. Novine su objavile fotografije veslača na rijeci Camu i zamrznutih valova u Weston-super-Mareu.
I istok Irske je očekivao snijeg s temperaturom za 5 do 10 stupnjeva nižom od prosječne.

U Nizozemskoj, u Eindhovenu, živa se spustila na -10,1.
Snijeg i poledica poremetili su promet, pa su zabilježena kašnjenja i otkazivanja putovanja, primjerice u londonskoj zračnoj luci Heathrowu gdje je British Airways otkazao 60 letova, i u Nici, na Azurnoj obali, u Francuskoj.
U Njemačkoj, napose na baltičkoj obali, i u Švedskoj dogodio se veći broj prometnih nesreća.

I nastava u školama je poremećena: vrtići i škole bili su zatvoreni u Napulju i brojnim talijanskim gradovima, na zapadu Bosne te na jugu i na sjeveroistoku Bugarske. U Albaniji su mnoge škole zatvorene jer nemaju grijanja.

Hrt.hr

na vrh članka