Hajduk i Mišo u srcu svake fešte: pogledajte kako dalmatinski likari liče nostalgiju u dalekom Perthu - video

Hajduk i Mišo u srcu svake fešte: pogledajte kako dalmatinski likari liče nostalgiju u dalekom Perthu - video

"I kad gube i kad tuku uvik virni svom Hajduku" i "Dalmacija u mom oku" dva su stiha iz dvije kultne navijačke i festivalske skladbe koje su alfa i omega svega što prosječan Splićanin, Žrnovčanin, Kriljanin, Omišanin, Velolučanin, Dalmatinac općenito u svom životu misli i osjeća.

A kad se upravo takvi, dakle Kriljani, Žrnovčanke, Velolučani nađu u Stipe Lozića iz Orija, ali ne u Oriju nego u dalekom Perthu kamo su svi, spletom sudbine, poslova, raznih životnih odluka sagradili karijere i domove, tada dalmatinska pisma "dimi sve u šesnajst" i tako svaki put, jer je jedini način da se uvijek prisutna ljubav i potreba za rodnim krajem bar dijelom zaliječi.

Pripisuje takvu terapiju rado i obilato i Velolučanin, dr. Frane Dragojević, liječnik zaposlen u bolnici u Perthu, inače i vrsni harmonikaš, pa svi Šeparovići, Benići, Zupci, Gavranići i ostali iz vesele i međusobno odane ekipe, tu njegovu "ricetu" shvaćaju skroz ozbiljno, drže se svega prepisanog, pa se piva i navija često i žestoko.

Jer svi su, bome, i članovi Hajduka.

Pivat će se žestoko i ovoga ljeta, kad Lozićev sin Ivan zaplovi u bračnu luku, ali ne u Perhu, nego u očevu Oriju.

A Ivan očev teren itekako zna, kao savezni nogometni sudac u Australiji, upravo u Europi, a napose u Splitu na Poljudu, odrađuje, kako kaže kroz osmijeh, svoju najvažniju praksu...

Piše M.K.

Foto Screenshot YouTube

Video sadržaj

na vrh članka