ISIS objavio snimku napada u Nigeru, američki komandosi borili su se do samog kraja - video

ISIS objavio snimku napada u Nigeru, američki komandosi borili su se do samog kraja - video

DVANAEST pripadnika američkih specijalnih snaga, zajedno s 30 nigerskih vojnika, upalo je u terorističku zasjedu u ovoj afričkoj zemlji 4. studenog prošle godine. Militanti ISIS-a uspjeli su ubiti četvoricu Amerikanaca, a sad su objavili i potresnu snimku borbe s jedne ili više kamera na njihovim kacigama.

Snimka iz prvog lica, duga 9 minuta i 15 sekundi, prikazuje očajničku borbu američkih Zelenih beretki u srazu s brojnijim neprijateljem koji ih je dočekao u zasjedi, tijekom izviđačke patrole kod sela Tongo Tongo u blizini granice između Nigera i Malija. Amerikanci su poslani da istraže navodno skrovište lokalnog zapovjednika ISIS-a. Afrički ogranak ISIS-a, Džamat Nusrat al-Islam val-Muslimin, objavio je video u sklopu svoje propagandne kampanje, prisežući na početku snimke odanost vođi ISIS-a Abu Bakr al-Bagdadiju.

Američki i nigerski vojnici našli su se brojčano nadjačani i na brisanom terenu. Pokušavajući naći kakav-takav zaklon od vatre u početku su za to koristili svoj vojni terenac. Iako nije oklopljen, jedan od komandosa je njime upravljao dok su druga dvojica, skrivajući se iza njega, pokušavali odgovoriti na paljbu terorista. Kako bi umanjili vidljivost neprijatelju, poslužili su se i dimnim bombama. No ubrzo su bili jednostavno preplavljeni neprijateljem koji je imao mnogo veću vatrenu moć. 

 

Kad je prvi vojnik pao, drugi su ga povukli u zaklon iza vozila 

“Sve se dogodilo vrlo brzo. Patrola je bila zatečena i nije bila svjesna situacije”, objasnio je za CBS umirovljeni general brigadir Donald Bolduc. 

Jedan američki vojnik uskoro je pogođen. Njegov suborac izložio se paljbi kako bi se povukao iza slabog zaklona koji im je davao terenac. Budući da je neprijatelj bio sve bliže, a nigerski vojnici su po svemu sudeći već pobjegli, učinili su jedino što im je preostalo - potrčali prema položaju koji bi im mogao dati bolji zaklon, zakriveni samo dimnim bombama i rijetkim raslinjem. 

Vojnik koji je nosio kameru na kacigi, La David Johnson, uskoro je i sam pogođen i pada na tlo, zatim se diže ali uskoro ponovo pada i ostaje ležati, dok se oko njega širi lokva krvi. Kasnije je utvrđeno da je pogođen čak 18 puta. Kamera se uskoro prestala micati, a neprijateljski borci pojavili su se nakratko u kadru. Nakon toga, kamera se posljednji put zatresla, očito od rafala koji je terorist ispalio u ranjenog ili već mrtvog Amerikanca. 

Tijela trojice američkih komandosa, Bryana Blacka, Jeremiaha Johnsona i Dustina Wrighta, pronađena su isti dan, kad su američke snage konačno poslale pojačanje, zajedno s francuskima koje su pružale zračnu podršku. Tijelo četvrtog vojnika, Johnsona, pronađeno je dva dana kasnije i na drugoj lokaciji, što je tada potaklo glasine da su ga teroristi uhvatili živog i pogubili.

Kritike zbog opasne misije na koju su specijalci poslani

Njihova tragična pogibija potakla je u SAD-u brojne kritike, kako zbog njihove neadekvatne opremljenosti i broja za ovako opasnu misiju, tako i zbog samog slanja američkih vojnika u ovu afričku zemlju. U Nigeru je trenutno smješteno oko 800 američkih vojnika na misiji obuke lokalne vojske i borbe protiv terorizma. Američki predsjednik Donald Trump također je izazvao zgražanje kad je udovici Johnsona, prema njenim riječima, rekao da je on "znao za što se prijavio". 

“Znajući da se od njih zatražilo da izvrše ovakav tip misije s takvim tipom opreme, naprosto - nisam mogao vjerovati”, komentirao je demokratski kongresnik Marc Veasey, član Kongresnog povjerenstva za oružane snage. 

I pet mjeseci nakon napada, Kongres i dalje čeka finalni izvještaj istrage o napadu, požalio se Veasey: “Trebali smo odavno dobiti te informacije. Zašto ih se tražilo da nastave s ovom misijom je nešto što svi skupa trebamo utvrditi.” Zapovjednik američkih snaga u Africi trebao bi na tu temu svjedočiti ovog tjedna pred navedenim povjerenstvom. Pentagon, koji je komentirao kako snimka pokazuje “izopačenost” ISIS-a, uskoro bi trebao objaviti svoje izvješće, za koje se očekuje da će dati konkretne odgovore.

Index.hr

Video sadržaj

na vrh članka