Doc. dr. sc. Irena Bralić, ugledna pedijatrica, poručuje roditeljima da ne stavljaju na kocku život svoga djeteta

Doc. dr. sc. Irena Bralić, ugledna pedijatrica, poručuje roditeljima da ne stavljaju na kocku život svoga djeteta

Između deset nominiranih, jednako vrijednih i zaslužnih žena, koje svojim radom pridonose razvoju zajednice, Šibenka, pedijatrica, docentica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, doc. dr. sc. Irena Bralić okitila se titulom "Šibenska grandeca 2018.".

Tako je odlučilo Povjerenstvo za izbor "Šibenske grandece", u kojem su bili predstavnici nositelja ovog projekta i organizatori, Udruga "Volim Šibenik" i Muzej grada Šibenika, Udruge, te predstavnici Grada Šibenika i lokalnih medija koji projekt podržavaju i medijski prate.

"Šibenskom grandecom 2018." dr. Bralić proglašena je u srijedu 7. ožujka na prigodnoj svečanosti u atriju šibenskog muzeja. Nije mogla skriti iznenađenje, ali istovremeno i radost, ushićenost i ponos.

- Bila sam izuzetno ponosna što je prepoznat moj rad i što sam se našla u društvu deset sjajnih žena koje su, svaka na svoj način, obilježile ovaj grad i pridonijele njegovom boljitku. I samu nominaciju za grandecu doživjela sam kao izuzetnu čast.

A kako se osjećam kao Šibenska grandeca? Predivno, ponosno, sretno, veliko... Riječ "grandeca" toliko je sama po sebi bogata i doista je to jedno od najljepših priznanja koje jedna žena može dobiti. Zato ovo priznanje doživljavam kao priznanje svim mojim kolegicama pedijatricama i želim im zahvaliti za predani rad i ono što daju našoj djeci. To ne kažem tek tako, jer zaista su pedijatrice - svaka u svom kraju - grandece, a ja imam privilegiju jer sam i proglašena grandecom, i to "Šibenskom grandecom".
Hvala mojim Šibenčanima i mojem gradu - rekla nam je dr. Bralić i dodala da su joj najveći uspjeh u životu njezina djeca. Kćerka Katija, pedijatrica na Klinici za pedijatriju u Splitu i sin Ante, koji je pred diplomom na studiju kineziologije.

Rođena je u šibenskoj Crnici, odrasla na Gorici i nakon završetka šibenske Gimnazije otišla je na studij medicine u Zagreb. U Zagrebu je magistrirala i doktorirala, staž odradila u šibenskoj Općoj bolnici, a potom ju je put odveo u Trogir, gdje i danas radi u svojoj pedijatrijskoj ambulanti. Živi na relaciji Šibenik - Trogir. Autorica je i stručna urednica priručnika za roditelje "Kako zdravo odrastati", sveučilišnog udžbenika "Prevencija bolesti u dječjoj dobi" te sveučilišnog priručnika "Cijepljenje i cjepiva" i humanitarka.

- Ja sam pedijatrica, praktičarka, iako sam sveučilišna predavačica i autorica knjiga, i uvijek kažem roditeljima: "Ja sam najprije nečije dijete, a nakon toga sam nečija mama, i jako dobro vas razumijem o čemu mi govorite kada želite najbolje za svoje dijete i njegovo zdravlje - kazala je dr. Bralić za "Slobodnu" prije godinu dana u jeku roditeljskog straha od cijepljenja djece.

- Razumijem da po prirodi stvari roditelji moraju biti zabrinuti, ali isto tako roditelji moraju odlučiti komu vjerovati. Zašto ne vjerovati svome liječniku kojeg na koncu sami biraju? Roditelji imaju taj privilegij da nas pedijatre i biraju i otpuštaju. Ako nas biraju za svoje dijete, onda neka nam vjeruju, a ako nam vjeruju, onda bi nas trebali i poslušati.

Vrlo se odgovorno procjenjuju indikacije i kontraindikacije za cijepljenje i mislim da roditelj može biti siguran da njegov izabrani liječnik dijete neće cijepiti ako to nije trenutno moguće. A roditelj, s druge strane, mora biti svjestan svoje odgovornosti koju preuzima u djetetovo ime, jer mora znati da svojom odlukom o (ne)cijepljenju preuzima opasnost da dijete sutra oboli od neke kronične bolesti koja se mogla izbjeći, a što može imati i smrtni ishod - jasna je bila naša sugovornica.

Njezinu inicijativu da višak prihoda od organizacije nacionalnog tečaja 1. kategorije za pedijatre specijalizante, koji je lani održan u Šibeniku, uplate u fond za stipendiranje studenata bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kolege su prihvatili. Tim novcem stipendiju prima troje studenata.

Zahvaljujući dr. Bralić, Šibenik je postao središnje mjesto okupljanja eminentnih stručnjaka i znanstvenika iz raznih područja medicine koji se bave dječjim zdravljem i odrastanjem.

- Dijete sam Šibenika rođenjem i do zadnjeg daha to ostajem, bez obzira kamo me život odveo. Odlazim iz svog grada profesionalno diljem svijeta, na razne konferencije, kongrese, simpozije, surađujem sa sjajnim kolegama iz zemlje i svijeta, ali uvijek nastojim da mogućnosti koje imam iskoristim, i dovedem kolege u moj grad. Počašćena sam što je prije nekoliko dana, četvrtu godinu zaredom, edukacija izobrazbe liječnika koje Hrvatska liječnička komora ocjenjuje kao tečajeve 1. kategorije održan u mojem kraju, ovaj put u Vodicama. Koliko god je skup u stručnom i znanstvenom smislu značajan i izaziva veliku pozornost stručnjaka iz Hrvatske i šire, onaj dio koji je meni jako bitan je da više od 250 mojih kolega dolaze u moj grad i kraj - reče dr. Bralić i dodaje da će se i jubilarni, peti skup "Novi izazovi u prevenciji bolesti dječje dobi ", s novom temom, dogodine održati u Šibeniku.

Druga Šibenska grandeca s ponosom najavljuje još jedan skup koji će se, zahvaljujući njezinu angažmanu, održati u njezinu rodnom gradu. U listopadu dolazi oko 800 liječnika iz Hrvatske i inozemstva na "Nacionalni kongres hrvatskog pedijatrijskog društva" koji će se održati u kongresnom centru hotelskog naselja "Solaris". Time pridonosi šibenskim hotelskim kućama da produže sezonu, te da Šibenik u predsezoni i posezoni postane prepoznat kao mjesto kongresnog turizma.

- Želim poručiti djeci i mladima koji dolaze da je ono što čovjeka obilježi za cijeli život - grad, mjesto, u kojem si rođen i u kojem si odrastao. Mene je obilježio moj Šibenik, njegove kale i skale, njegova bogata povijest, tradicija i kultura, i to sve čovjeku daje trajni pečat. I uvijek se svojem gradu vraćam, na ovaj ili onaj način - rekla je na kraju ugodnog razgovora dr. Bralić.


Gradu za 950. rođendan

U ožujku 2016. godine, u godini kad je Šibenik slavio 950 godina od prvog pisanog spomena, u "Solarisu" je održan drugi skup pedijatara specijalizanata na temu "Cijepljenje i cjepiva", na kojemu su nastali stručni tekstovi uobličeni u istoimenu knjigu, koja je postala sveučilišni udžbenik splitskog Medicinskog fakulteta.

Doktorica Bralić žarko je željela čestitati svom Šibeniku taj veliki jubilej, te je uz pristanak kolega knjigu posvetila voljenom gradu i "utisnula" posvetu: "Čast mi je da ovo djelo mogu posvetiti svim generacijama mojih Šibenčana. Voljeni grade, sretan ti 950. rođendan".

Piše Katarina Rudan Nikolina Vuković Stipaničev/Hanza media

Foto Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

na vrh članka