Slavni fizičar darovao je violinu domarovom sinu: evo koju je cijenu postigla na aukciji

Slavni fizičar darovao je violinu domarovom sinu: evo koju je cijenu postigla na aukciji

Violina koju je Albert Einstein dobio kad je 1933. stigao u Sjedinjene Američke Države, na dražbi u New Yorku je prodana za višestruko veći iznos od onog kojeg su očekivali u aukcijskoj kući Bonhams. Instrument genijalnog fizičara prodan je za 516.500 dolara, dok se procjenjivalo kako bi mogao dostići cijenu između 100.000 i 150.000 dolara.


Postignuta cijena više je odraz zanimanja kolekcionara za predmete koji su nekoć pripadali Einsteinu nego stvarne vrijednosti glazbenog instrumenta. Einstein je bio veliki ljubitelj glazbe i gorljiv violinist amater, svirao je taj instrument od šeste godine, a u dobi od 13 godina otkrio je Mozartove violinske sonate. Rijetko je putovao bez violine, govorio je kako mu sviranje pomaže razmišljati o teorijama, glazba ga je činila sretnim. U listopadu 1933. stigao je u SAD kako bi prihvatio mjesto stalnog predavača na Princetonu napustivši nacističku Njemačku. Dolazak jednog od najuglednijih intelektualaca tog doba bio je razlog za slavlje u Americi, a Oscar Steger, član simfonijskog orkestra Pennsylvanije, izradio je za njega violinu u koju je ugravirao da je napravljena za najvećeg svetskog znanstvenika.
Slavni nobelovac violinu je darovao Williamu Hibbsu, sinu domara Sveučilišta Princeton, koji je pohađao tečaj sviranja. Instrument je cijelo vrijeme bio u vlasništvu te obitelji, a jedan od potomaka odlučio je prodati violinu, vjerojatno se ni sam nije nadao da će na aukciji biti prodana za više od pola milijuna dolara.

Piše MČ/PSD

Foto REUTERS

na vrh članka