Zadivio je svijet: Ovo je pet najvećih postignuća Stephena Hawkinga

Zadivio je svijet: Ovo je pet najvećih postignuća Stephena Hawkinga

Među brojnim otkrićima i postignućima velikog znanstvenika i popularizatora znanosti Stephena Hawkinga izdvojili smo pet koja se zbog svog utjecaja i dosega mogu smatrati najznačajnijim.Hawkingovo zračenje ili crne rupe nisu posve crne

Sve do 1974. godine fizičari su bili uvjereni kako ništa ne može pobjeći iz crne rupe. Stephen Hawking te je godine pokazao kako to nije točno: predvidio je kako crne rupe emitiraju zračenje koje može nastaviti i nakon što potroše svoju energiju i ispare. Hawkingovo zračenje, kako je kasnije nazvano, isprva je bila kontroverzna zamisao. No, kasnija istraživanja pokazala su kako je riječ o važnom otkriću na području teorijske fizike.

Dugovječna 'Kratka povijest vremena'

Stephen Hawking je 1988. godine objavio knjigu koja je prometnula u jedno od najpopularnijih znanstvenih izdanja svih vremena. A Brief History of Time (Kratka povijest vremena) provela je 237 tjedana na popisu bestselera britanskog Sunday Timesa. Do 2001. je prevedena na 35 jezika, među kojima je i hrvatski, a u 20 godina od izdavanja prodana je u više od 20 milijuna primjeraka. Predgovor prvom izdanju napisao je američki znanstvenik Carl Sagan.

Potvrda svemira koji se širi

Teoriju prema kojoj se svemir širio eksponencijalno nakon Velikog praska sve dok se nije primirio na sporijoj brzini uveo je američki kozmolog Alan Guth 1980. godine. Danas je teorija inflacijskog svemira široko prihvaćena, a Stephen Hawking je bio jedan od prvih koji su izračunali kvantne fluktuacije nastale tijekom širenja svemira te pokazao kako su mogle potaći širenje galaksija svemirom.

Gravitacijski singularitet

Gravitacijski singularitet je jednodimenzionalna točka koja sadrži beskonačnu masu u beskonačno malom prostoru. U njoj gravitacija postaje beskonačna, prostorvrijeme je beskonačno zakrivljeno, a zakoni fizike kakve poznajemo prestaju vrijediti. Stephen Hawking je, skupa s britanskim matematičarom i fizičarom Rogerom Penroseom, uspio dokazati njihovo postojanje takvih točaka te postavio teoriju prema kojoj je svemir počeo kao singularitet.

Četiri zakona crnih rupa

U suradnji s Jamesom Bardeenom i Brandonom Carterom, Stephen Hawking otkrio je četiri zakona mehanike crnih rupa koji opisuju njihova fizikalna svojstva. Vjeruje se kako su analogna zakonima termodinamike, čije je otkriće svojedobno donijelo veliku prekretnicu u napretku znanosti i razumijevanju svijeta u kojem živimo. 

Pogled.ba

na vrh članka