Šok: U kapelici našao čak 37 lijesova, u njima su bila i djeca

Šok: U kapelici našao čak 37 lijesova, u njima su bila i djeca

U njemačkom selu Deensenu u Donjoj Saskoj nedavno je otkrivena tajna stara više od 100 godina. U kapeli je pronađeno 37 lijesova. U njima su  položena mrva tijela  među kojima i četiri dječja. Lijesovi su bili poslagani na klupe.Stravičan prizor otkrio je muškarac koji proučava povijest crkvi u malim seoskim mjestima. Naišao je na kapelu u Deensenu, bila je u ruševinama, obrasla grmljem. Pogledao je kroz prozor i vidio prizor od kojeg bi se svakome zaledila krv u žilama.

– Jedva sam došao do kapele, morao sam raskrčiti grmlje. Na prozorima su bile rešetke, a kad sam pogledao kroz prozor, gotovo sam se onesvijestio od šoka. Cijela unutrašnjost male kapele je bila ispunjena prašnjavim lijesovima i osušenim vijencima. Godinama proučavam povijest i starost crkvi, ali nikada nisam vidio ništa slično, rekao je muškarac za njemačke medije.

Načelnik Deensena, Hans-Dieter Ullmann (67, SPD), je kazao kako je riječ o mauzoleju plemićke obitelji, odnosno vitezova od Campea. Tijela članova obitelji su se nakon njihove smrti polagala u drvene lijesove i ostavljala u mauzoleju od 1874. godine. Posljednji mrtvac položen je u mauzolej prije otprilike 60 godina.

Posljednji potomak obitelji je mauzolej je darovao seoskoj zajednici koja nije znala što bi s njim.

“Sedamdesetih godina se razmatralo da se svi lijesovi s mrtvim tijelima pokopaju na javnom groblju, ali se od toga odustalo zbog troškova. U selu nitko nije želio brinuti o mauzoleju pa je on s vremenom pao u zaborav”, kaže Ullmann.

Zaboravljeni čini se nisu pokojnici jer posljednji vijenac kojeg je vjerojatno član obitelji ostavio na oltaru u mauzoleju datira iz 2016. godine.

“Drveni lijesovi su tako dobro očuvani jer mauzolej nema zatvorenih prozora pa kroz rešetke uvijek puše hladan povjetarac i tako čuva drvo”, mišljenja je Ullmann.,prenosi Fenix magazin.

Pogled.ba

na vrh članka