Majka iz porodilišta izašla sa tuđom bebom

Majka iz porodilišta izašla sa tuđom bebom

Iz porodilišta Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici, zbog propusta medicinske sestre, otpuštena je majka sa tuđom bebom, ali je propust odmah uočen i otklonjen, priopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.U Kliničkom centru kažu da prilikom jučerašnjeg otpusta medicinska sestra i porodilja nisu primijetile da majka i beba nemaju isti broj.

“Propust je nastao zbog nesavjesnog i neodgovornog rada, jer se sestra nije pridržavala procedure i protokola u vezi sa otpustima porodilja i novorođenčadi”, navodi se u saopštenju.

U Kliničkom centru kažu da je direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo o događaju odmah obavijestio menadžment ove ustanove i da je protiv odgovorne sestre pokrenut disciplinski postupak radi suspenzije i promjene radnog mjesta.
“Ovo je jasan signal da dodatno pojačamo mjere sigurnosnih procedura prilikom otpusta”, navode u saopćenju i dodaju da će ubuduće prilikom otpusta, osim majke, prisustvovati neonatolog i dvije medicinske sestre.

U priopćenju se napominje da je ovo prvi put da se ovakav propust dogodi u toj ustanovi.

“Koristimo i ovu priliku da se još jednom ispričamo porodilji zbog neprijatnosti”, priopćili su iz Kliničkog centra, prenosi SRNA.

Pogled.ba

na vrh članka