Hercegovac izmislio naočale bez okvira i zakački za uši

Hercegovac izmislio naočale bez okvira i zakački za uši
Na sajmovima inovatora, koji su završeni u dva susjedna grada Katovice i Trinec, u Poljskoj i Češkoj, trebinjski inovator Borko Babalj je za inovaciju ''Naočale na nos, bez okvira i zakački za uši'' osvojio srebrnu i brončanu medalju.
 
Ovo je 54. Babaljevo internacionalno odličje, a on je jedini inovator koji je na ovim natjecanjima predstavljao Republiku Srpsku.
 
Babalj kaže da je ova inovacija veoma pogodna za proizvodnju i mogla bi se koristiti u komercijalne svrhe.
 
''Ovu inovaciju sam radio zajedno s Fakultetom za proizvodnju i menadžment, u stvari na njihov zahtjev. Mi smo konkurirali kod Ministarstva civilnih poslova BiH i radili smo određene prototipove. Ona je mnogo interesantna zato što se brže radi, što je mnogo jeftinija i što odgovara svakom obliku glave, bez obzira na proporcije'', pojašnjava Babalj. On navodi da je nedavno boravio u Sloveniji i da su oni veoma zainteresirani za ovu inovaciju, piše Radio Trebinje.
 
''To je firma koja se bavi proizvodnjom, izradom kalupa od nekog sintetičkog materijala na 3D printeru. Naročito sam se zainteresirao za taj način proizvodnje, sa njima sam razgovarao. Već su, jedni, uradili četiri prototipa, možda da se uspostavi neka dalja suradnja ali to je, što bi se reklo, „na dugom štapu“. Vidjet ćemo da li će nešto biti od toga'', kaže ovaj trebinjski inovator.
 
Babalj je nedavno otvorio sajam inovatora u Skoplju što mu je predstavljalo posebno zadovoljstvo. ''Svi ovi rezultati, ipak, imaju odjeka, neko o njima pročita, pa me pozovu. Eto baš u Skoplju, imao sam čast da ja, u ime Svjetske federaciju inovatorskih organizacija- IFIA, otvorim tu manifestaciju. Puno mi je drago i zbog Udruženja inovatora Istočne Hercegovine Trebinje, ipak u našem gradu je dosta inovatora, imamo preko 90 internacionalnih priznanja. Trebalo bi da je to veliko, jeste da se to puno ne cijeni, ali ne znam u kojoj grani ima toliko tih nagrada, ne mogu se mnogi pohvaliti, ali da li je to primijećeno, to je neka druga priča'', navodi Borko Babalj.
 
Sljedeće natjecanje na kojem će sudjelovati inovatori iz Istočne Hercegovine bit će održano u Južnoj Koreji, u Seulu, a Mirjana Ćuk, Trebinjka, predstavit će ''Pastu za depilaciju'', koja je osvojila nekoliko medalja.
 
Moguća je i neka nova nagrada.
 
''To mi je posebno drago. Više volim pričati o tome nego o svojim inovacijama. To je veoma interesantna inovacija. Pomogao sam toj gospođi da sudjeluje na sajmovima inovacija, dobila je nekoliko medalja. Jedna kolegica inovatorka iz Sarajeva je, nedavno, mnogo pohvalila ovu „Pastu za depilaciju“. Zamolila me da Mirjani kažem da ni slučajno ništa ne mijenja u načinu proizvodnje, jer je jedinstven'', kaže Babalj.
 
Izvor: Bljesak.info
na vrh članka