Evo tko je novinar s kojim se Macan dopisivao o ‘ustaškom državnom udaru’!

Evo tko je novinar s kojim se Macan dopisivao o ‘ustaškom državnom udaru’!

Nakon što je na Twitteru ljutiti korisnik objavio status u kojem je optužio izbornika hrvatske nogometne reprezentacije da je pokušao izvesti državni udar uz potporu ekstremne desnice, na njega se nadovezao savjetnik premijera Andreja Plenkovića Krešimir Macan s porukom “Koji nije uspio…”

Odmah potom Macan se oglasio na Facebooku, i rekao kako je riječ o njegovim osobnim stavovima, a ne stavovima Vlade.

No, tko je osoba koja je objavila status na koji je Macan reagirao?

Kako sam za sebe navodi na Twitteru, Tonči Percan je novinar. “Bavim se najviše kritikom medija i politikom. Čuje me se na švedskom državnom radiju”, piše u opisu.

Tonči Percan ima nekoliko članaka objavljenih u Večernjem listu, posljednji je iz siječnja ove godine. Ovo su neki od naslova: ‘Da sam u Švedskoj Barešića zvao herojem, dobio bih otkaz i to ne zbog Jugoslavije’, ‘Zašto su i kako Barešić i Brajković 1971. ubili jugoslavenskog ambasadora Rolovića’…

Što je pisao o Barešiću, Titu i generalu Praljku?

“Osamdesetih godina bio sam voditelj programa za doseljenike na švedskoj televiziji. Budući da sam kao novinar odbiti raditi za UDBU, postao sam persona non grata u Jugoslaviji”, piše u tekstu za Večernji list.

Izdvajamo dijelove teksta:

“Kad sam izvještavao na švedskoj televiziji o njemu, predstavljao sam ga ovako: “Miro Barešić, ubojica jugoslavenskog ambasadora” ili osoba koja je osuđena zbog ubojstva”. Nekoliko njegovih pristaša to mi je zamjerilo. Tražili su da o njemu govorim kao o heroju.”

“Praljak je osuđen – bez obzira na to što mi o presudi mislili – za udruženi zločinački pothvat koji obuhvaća etničko čišćenje, logore, ubojstva, silovanja. Zato nije pošteno uspoređivati Bombaški proces iz 1928. s udruženim zločinačkom pothvatom iz Haaga 2017., koliko god netko mrzio Tita. Različite su to veličine.”

“Hrvatski nacionalisti tvrde da se na Zapadu nije moglo govoriti o slobodnoj Hrvatskoj prije 1991. i da je zbog toga Zvonko Bušić oteo američki avion – da bi upoznao svijet s hrvatskim problemima. To ne odgovara činjenicama. Švedska televizija gotovo deset godina u emisiji koju sam uređivao izvještavala je o tome. Ali preduvjet izvještavanju bio je da se ne veliča terorizam i ustaštvo koji su neprihvatljivi u demokracijama.”

Utakmica mu se sviđa, ali….

Iako Percanu smeta uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije, najviše zbog Thompsona, bio je na utakmici u Rusiji, kako je opisao za Jutarnji list.

“Ja i sin gledamo se. Na trenutak obuzeo nas je osjećaj sreće. Tu ispred nas zagrijavaju se Luka, Ivan i Mateo. Ivica Olić ih nadgledava. Dejan skače više od klokana. Domagoj isprobava preciznost. Sin se diže i urliče. U drugom smo svijetu, svijetu sreće u jednoj svemirskoj lađi u Kalinjingradu.

Odavno nisam vidio Hrvatsku da igra tako dobro. Ja i sin gledat ćemo ih dalje na televiziji. Moramo se vratiti, pokupiti auto na granici te ga vratiti u Gdanjsk”, opisao je tamo Percan.

I dok je uživao u utakmici Vatrenih, očito mu njihove želje za slušanjem Thompsona nisu važne, jer su povezane s “ustaštvom”. Barem ako je suditi po izjavama na Twitteru.

Izvor: Narod.hr

na vrh članka