Koristio dvije sjekire u brutalnom ubojstvu majke, bake i očuha

Koristio dvije sjekire u brutalnom ubojstvu majke, bake i očuha

Elmira Karahasanović, šefica Odjela za biološka vještačenja Centra za forenziku FUP-a, na ročištu Neziru Kamenici, koji se tereti za ubojstvo majke, bake i očuha u svibnju prošle godine u goraždanskom selu Bogoušići, kazala je da je količina krvi koja je pronađena na džemperu optuženog bila neobična.Kako je vještakinja objasnila prilikom iznošenja svog nalaza i mišljena na suđenju Kamenici u Županijskom sudu u Sarajevu, na džemperu sa kojeg je vještačila tragove krvi, pronađeno je svega nekoliko kapljica i to sa prednje strane i na oba rukava, prenosi Faktor.

Odgovarajući na pitanje predsjedavajuće Sudskog vijeća Rozite Šimić što je to, na osnovu njenog dugogodišnjeg iskustva, u ovom slučaju bilo atipično, Karahasanović je rekla kako bi, s obzirom na broj nanesenih ozljeda i “ovoliki broj oštećenih” u ovom predmetu, na džemperu, ukoliko ga je optuženi nosio, trebalo biti mnogo više krvi.

– Da je on bio u ovom odjevnom predmetu, bilo bi puno više krvi, pogotovo u donjem dijelu rukava, s obzirom na to da je korištena sjekira i broj nanesenih ozljeda. Moralo bi biti mnogo više prskalina, kazala je Karahasanović.

Vještakinja je za zadatak imala da vještači biološke tragove koji su pronađeni na radnim dijelovima i drškama tri sjekire, donjem dijelu trenerke, potkošulji, te džemperu, kao i uzorke krvi koji su pronađeni na mjestu događaja prilikom obavljanja očevida, te krv koja je od ubijenih uzeta prilikom obdukcije.

– Za Šemsu Džabiju nisam dobila uzorak krvi, sasušen ili tečni, već je prilikom obdukcije uzet dio tkanine koji je izuzet sa leša i dat na vještačenje. Potkošulja je više asocirala na krpu za brisanje i kompletna je bila pokrivena tragovima krvi. Na donjem dijelu trenerke su pronađene kapi i prskotine krvi sa prednje i zadnje strane. Iako su na sve tri sjekire pronađeni tragovi krvi, na jednoj su uzorci na prisustvo humane krvi bili negative reakcije, bez tragova ljudskog porijekla, kazala je Karahasanović.

U nalazu koji je sačinila zajedno sa kolegicom, navodi se da su na potkošulji bili djelomično miješani DNK profili, te da je dominantan bio profil majke Zehre Kavazović, a njena krv također nalazila se na džemperu i trenerci koju je Kamenica nosio, što su potvrdili uzorci epitelnih stanica uzetih sa unutrašnjosti pojasa i džepova trenerke. Jednom sjekirom je, kako je vještačenje pokazalo, ubijen Ifet Kavazović, dok su drugom ubijeni Zehra i baka Šemsa.

– Po tkanini koja je dostavljena na vještačenje, možemo konstatirati da se na sjekiri nalazio Šemsin DNK profil, jer se djelić tkiva izuzet sa sjekire podudara sa profilom sa tkanine, kazala je vještakinja. Nastavak suđenja zakazan je za 24. prosinca.

Pogled.ba

na vrh članka