Ovako je psihijatar CIA-e prije nekoliko godina opisao Vučića

Ovako je psihijatar CIA-e prije nekoliko godina opisao Vučića

Profesor psihijatrije, političke psihologije i međunarodnih poslova Jerrold M. Post proveo je 21 godinu svoje karijere radeći za CIA-u.U toj je agenciji osnovao i upravljao Centrom za analizu osobnosti i političkog ponašanja, što je jedinica koja je omogućila procjene međunarodnih državnika kako bi se predsjednik SAD-a i visoki dužnosnici mogli što bolje pripremiti za susrete na raznim summitima i sastancima.

Nakon što je okončao karijeru u CIA-i, počeo je predavati na Sveučilištu George Washington, a izdao je i nekoliko knjiga. Jedna od njih je i Narcizam i politika: Snovi o slavi, u kojoj je pisao o profilima brojnih svjetskih dužnosnika.

Kako prenosi Al Jazeera, on je u svojoj knjizi svjetske lidere podijelio u nekoliko skupina, a magazina Newsweek je u svom srpskom izdanju analizirao je najbrojniju kategoriju lidera koji žele uspjeti i imaju ogroman osjećaj samoljublja.

"Grandiozne fantazije i unutarnja praznina"

U toj kategoriji tako su se našli tadašnji predsjednik SAD-a Barack Obama, predsjednik Rusije Vladimir Putin, ali i tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Značajan aspekt ovog tipa ličnosti na vlasti predstavlja način na koji pokušavaju zadovoljiti svoje psihološke potrebe. Primarni cilj je steći priznanje, popularnost i slavu. Ta težnja za priznanjem proizlazi iz njihove izuzetne egocentričnosti, snažne ambicije i grandioznih fantazija. Pokretački poriv koji leži u pozadini ove potrage je, međutim, unutarnja praznina i nesigurnost u pogledu vlastitog identiteta. Neki autori pišu i o 'kompleksu Nobelove nagrade' kao potrazi za priznanjem", napisao je Post.

"Prisutna je sklonost iskorištavanju drugih, uz zanemarivanje njihovih potreba i osjećaja. Okružuju se obožavateljima od kojih očekuju divljenje i laskanje. Vjerni sljedbenik može biti odbačen kad više nije od koristi jer je cijenjen samo kao netko tko osigurava psihološku hranu, stalni priljev laskanja i divljenja…", dodao je.

Pogled.ba

na vrh članka