Stigla dugoročna prognoza za jesen: Kakvo vrijeme očekuje Bosnu i Hercegovinu

Stigla dugoročna prognoza za jesen: Kakvo vrijeme očekuje Bosnu i Hercegovinu

Prema pisanju Accuweathera, nakon ekstremne ljetne topline na zapadu i sjeveru Europe, sličan trend nastavit će se i početkom jeseni.

Nastavak sušnog i toplog vremena pogodovat će novim požarima u Skandinaviji, dok se na području Balkana kako jesen bude odmicala predviđaju sve češće padaline.

Prema riječima meteorologa Alana Reppert, prosječna temperatura nadolazeće jeseni bit će 1-3 stupnja iznad prosjeka u Velikoj Britaniji, što je samo nastavak trenda iz prijašnjih mjeseci, prenosi Dnevnik.hr.

Slična ili čak i veća odstupanja predviđaju se u cijeloj Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj, a pad temperature na prosječne vrijednosti na tom području valja očekivati tek u studenom.

Nakon ljetne sezone koja je u dijelovima Sredozemlja već bila poprilično olujna, sličan trend nastavit će se i u rujnu. U listopadu i studenom slijedi širenje padalinske zone i na zapadni Balkan.

Češće oluje doprinijet će i nižim temperaturama zraka. Dok će rujan vjerojatno biti topliji od prosjeka, u listopadu i studenom zbog češćih padalina i oluja slijedi njihov pad.

Neke od oluja pritom će donositi jake vjetrove i grad uz mogućnost poplava, rekao je meteorolog Tyler Roys.

Hercegovina.info

na vrh članka