Otkriven spomenik tragično stradalim studenticama Selmi Agić i Editi Malkoč

Otkriven spomenik tragično stradalim studenticama Selmi Agić i Editi Malkoč

U povodu druge godišnjice tragičnog stradanja studentica Edite Malkoč i Selme Agić ispred Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu otkriveno je spomen-obilježje.

Na Komemorativnom skupu rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijel, u nazočnosti članova obitelji nastradilih studentica, studenata, profesora i građana Sarajeva, kazao je da će "spomen-obilježje biti opomena sa željom da se nikada nigdje ne dogodi nešto slično".

''Oni koji su istrajali da se ovo spomen-obilježje izgradi čine plemenitu dužnost sjećanja na dvije divne djevojke koje su nedužno izgubile svoje živote. One će nastaviti živjeti u uspomenama svih onih koji su ih voljeli'', kazao je Škrijelj. Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbagović kazala je da ne postoje dovoljno jake riječi da bi opisale tugu za prerano izgubljenim životima Selme i Edite.

''Ne postoje riječi kojm bih opisala suosjećanje sa njihovim roditeljima, ali istovremeno želim da iskažem poštovanje prema dostojanstvu sa kojim se nose obitelji Agić i Malkoč, dostojanstvu u njihovoj boli, kroz sve ono što su oni prošli u protekle dvije godine noseći se sa bolom gubitka svoje djece. U našim srcima obje ostaju kao gubitak, a sudentima i cjelokupnom bh. društvu opomena da u budućnosti moramo voditi više računa o onima koji su ubojice na ulicama'', kazale je Mahmutbegović. Ona je zahvalila studentima koji su pokazali neizmernu ljubav prema svojim kolegicama, "koji nisu dopustili da ne prođe nezapaženo ovaj brutalan nasrtaj na mlade živote".

Desetog listopada 2016. godine u 21.35 sati, kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu na studentice Editu Malkoč (20) i Selmu Agić (21) na pješačkom prijelazu dok su cestu prelazile na zelenom svjetlu, naletio je pri brzini većoj od 100 kilometara na sat automobil kojim je upravljao Sanjin Sefić. Selma Agić je izgubila život na mjestu nesreće dok je Edita Malkoć preminula u bolnici nakon višesatnih pokušaja liječnika da je spase. Sefić je nastradale djevoke ostavio na ulici i pobjegao sa mjesta događaja. U skoro dvogodišnjem postupku osuđen je na zatvorsku kaznu od 14,5 godina.

Izvor: Bljesak.info

na vrh članka