Objavljena velika prognozu za zimu, evo što nas čeka

Objavljena velika prognozu za zimu, evo što nas čeka

Meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu za Europu za nadolazeću zimu. Sudeći prema njima, ni ove godine ne možemo očekivati pravu zimu s mnogo snijega. Naprotiv, očekuje se topla i sušna zima.Prema AccuWeatherovoj prognozi područje Balkana i jugoistočne Europe očekuje iznadprosječno topla i iznadprosječno suha zima. "Jedina iznimka bit će Grčka, gdje će se osjetiti povremeni prodori hladnog zraka i obilnih kiša", piše AccuWeather. S istoka su mogući prodori hladnog zraka, ali oni će vjerojatno biti kratkog trajanja i ne toliko intenzivni kao proteklih godina.

Jake oluje na sjeveru, ledeni valovi na istoku

Sjever Europe ove se zime treba pripremiti na jake oluje s orkanskim vjetrovima i obilnim kišama. Ujedinjenom Kraljevstvu i dijelovima Skandinavije zbog oluja prijete poplave i poremećaji u prometu.

"Najugroženija područja, kojima prijete učestale oluje, su Cardiff, Manchester, Belfast i Glasgow", napominju iz AccuWeathera.

Finska i Ukrajina bi zimu itekako mogle osjetiti, a sve zbog sibirske anticiklone koja bi ipak mogla sibirsku hladnoću donijeti do krajnjeg istoka kontinenta i oduprijeti se snažnim atlantskim ciklonama koje će na veći dio Europe donositi mlaki zrak.

Područje Njemačke i Francuske, pak, očekuju obilne padaline, ali u obliku kiše. Rizik od jakih oluja bit će najviši tijekom prosinca, dok se od siječnja do ožujka ipak očekuje mirnije i sušnije vrijeme.

Istok Europe pak očekuje "Zvijer s istoka", odnosno prodori ledenog zraka koji će donijeti iznadprosječno niske temperature.

Idući tjedan stiže prodor ledenog zraka

Iznadprosječno toplom vremenu koje nas prati ove jeseni već idući tjedan dolazi kraj. Naime, kako javlja meteo servis Severe Weather Europe, sljedećeg tjedna nam dolazi val hladnog zraka s Arktika koji će dovesti do promjene vremena i nižih temperatura.

Javljaju kako su na bazi globalnih modela prognoza uočili kako će doći do hladne fronte koja će se s arktičkih predjela spustiti k istočnoj Europi.

Dodaju kako će se ovaj hladni val početi razvijati sljedećeg utorka kada će iznad sjeveroistočne Europe oslabjeti topla fronta. U isto vrijeme će se iznad arktičkog kraja oformiti hladna fronta koja će krenuti prema Skandinaviji. Dok bude prelazila preko Skandinavije, hladna fronta će se razviti i ojačati te će krenuti u smjeru istočne Europe, prenosi Index.hr.

Od petka će hladna fronta dominirati istočnom Europom i Balkanskim poluotokom, a hladna masa zraka će se ubrzano nastaviti kretati k jugu te će vjerojatno stići do sjeverozapadne Turske tijekom dana. Ipak, očekuje se kako će od subote hladna fronta oslabjeti i to brzim tempom, javlja Severe Weather Europe.

Pogled.ba

na vrh članka