Bacili eksploziv na prostorije AfD-a u Saskoj - video

Bacili eksploziv na prostorije AfD-a u Saskoj - video

Policija je u saveznoj pokrajini Saskoj uhitila trojicu osumnjičenih koje se povezuje s napadom eksplozivom na podružnicu desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) u gradu Döbelnu, priopćeno je danas u Dresdenu.

“U četvrtak navečer uhićena su trojica muškaraca starosne dobi između 29 i 50 godina koje se sumnjiči da su nešto prije toga postavili eksplozivnu napravu ispred podružnice AfD-a za Döbeln“, priopćio je Pokrajinski ured za borbu protiv kriminala u Dresdenu, javlja Hina.

Vlasti polaze od političkog motiva s obzirom na to da je i u prošlosti dolazilo do otvorenih sukoba radikalne ljevice s AfD-om i sličnih napada.

Ured stranke je potpuno uništen

Ured AfD-a je u napadu u potpunosti uništen, a šteta je nastala i na okolnim objektima te parkiranim vozilima. Prilikom napada nitko nije ozlijeđen.

Policija ovaj napad izdvaja zbog činjenice da su napadači svjesno računali i s mogućnošću ljudskih žrtava, što dosad nije bio slučaj.

Vicepremijer pokrajine: Borite se političkim sredstvima, a ne eksplozivom

Saski vicepremijer Martin Dulig (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) osudio je napad.

“Nasilje ne spada u sredstva demokracije. Ovaj napad više koristi AfD-u nego što mu šteti”, rekao je Dulig i pozvao na borbu protiv AfD-a “političkim sredstvima, a ne eksplozivom”.

Saska slovi kao uporište krajnje desnih političkih snaga u Njemačkoj s visokim stupnjem podrške za stranke desnice poput AfD-a i Nacional-demokratske stranke Njemačke (NPD).

/HMS/

Video sadržaj

na vrh članka