Otkrivena tajna 4.500 godina starih kostura prisno zakopanih u isti grob

Otkrivena tajna 4.500 godina starih kostura prisno zakopanih u isti grob

Prije 4.500 godina, muškarac i žena zakopani su zajedno u isti grob, na lokalitetu jednog od najstarijih ljudskih urbanih naselja u povijesti, a sada smo saznali koja se tajna krije iza takve vrste ukopa, piše BBC.2016. godine, arheolozi iz Indije i Južne Koreje naišli su na ovaj vrlo rijedak primjer drevnog ukopa, kada je par zakopan zajedno u isti grob, u selu Rakhigarhi u Haryani, indijskoj saveznoj državi.

Dvije godine su istraživali koji su sve mogući razlozi za takav ukop, a sada su svoje odgovore na tu povijesnu zagonetku objavili u svojoj najnovijoj studiji  - A young couple's grave found in the Rakhigarhi cemetery of the Harappan Civilization.

Pokopani u prisnom položaju

“Muškarac i žena su položeni u grobu u vrlo prisnom položaju. Njihove lubanje su okrenute tako da izgleda kao da gledaju jedan u drugoga. Vjerujemo da se radilo o paru koji je umro u isto vrijeme. Uzrok njihove smrti još uvijek nam nije poznat“, rekao je arheolog Vasant Shinde, voditelj istraživanja.

Znanstvenici smatraju kako se ne radi o nekoj specifičnoj tradiciji ukapanja koja je postojala u to vrijeme, već da se jednostavno radilo o tome da su “preminuli skoro u isto vrijeme te da su stoga i zajedno pokopani u isti grob“.

Zagrljeni ili se držali za ruke

Drevni zajednički grobovi uvijek su pobuđivali interes kod znanstvenika. Primjerice, na neolitičkom groblju u Italiji, arheolozi su pronašli muškarca i ženu koji su zakopani zagrljeni. U jednom drugom zajedničkom grobu u Rusiji, znanstvenici su iskopali par koji se držao za ruke i bio okrenut jedan prema drugome.

U Grčkoj je pronađen grob u kojem su bili zakopani kosturi stari 6.000 godina. Bili su zagrljeni, s isprepletenim rukama i nogama.

Drevna indska kultura

Drevno naselje koje se nalazi na području sadašnjeg sela Rakhigarhi pripadalo je civilizaciji Doline Inda (indska kultura), poznatoj i kao civilizaciji Harappa (Harappan civilization). U gradovima te kulture, stanovnici su se pokapali zajedno s posudama u kojima se nalazila hrana i s nakitom, vjerojatno zbog toga što su vjerovali u zagrobni život.

U naselju je živjelo nekoliko desetaka tisuća stanovnika. To je najveće naselje civilizacije Doline Inda pronađeno do sada, a otkriveno ih je oko 2000 diljem Indije i Pakistana. Veće je i od mnogo poznatijeg naselja indske kulture, Mohendža Dara u Pakistanu.

Ovo nije prvi zabilježeni slučaj zajedničkog groba u indskoj kulturi. 1950. godine, arheolozi su u Gudžaratu na jednom lokalitetu pronašli kosture muškarca i žene, položene jedan na drugoga, prenosi Index.hr. Na lubanji žene pronađeni su tragovi ozljeda. Neki su znanstvenici pretpostavili da je žena počinila samoubojstvo nakon smrti svog supruga, ali to nikada nije, niti će vjerojatno moći biti, znanstveno potvrđeno.

Pogled.ba

na vrh članka