U HNŽ-u oboljela dva pacijenta najopasnijim tipom gripe

U HNŽ-u oboljela dva pacijenta najopasnijim tipom gripe

Nadležnim zavodima prijavljeno je nekoliko potvrđenih slučajeva virusa, ali stvaran broj oboljelih od bolesti sličnih gripi znatno je veći. Riječ je o zaraženima koji se drže kućnog liječenja i ne javljaju se liječniku.Ovosezonsku gripu u BiH, kao i u Europi, podjednako uzrokuju dva virusa tipa A - H1N1 i H3N2, a virus tipa B zabilježen je u vrlo malom postotku.

 Veliki odziv

Prema podacima iz 102 zemlje, koje su službeno prijavile podatke, a među kojima je i BiH, od testiranih uzroka koji su bili pozitivni na influencu, najviše je pozitivnih na tip A, čak 93,8 posto. Od toga, 77 posto je podtip A H1N1, dok je podtipa A H3N2 23 posto. Od uzoraka koji su bili pozitivni na influencu B registrirano je 6,2 posto slučajeva.

Za oba navedena tipa zaštitu jedino pružaju četverovalentno cjepivo, zbog čega cijepljenje ima smisla čak i sada, za vrijeme povećanog vala. No, veliki problem predstavlja što u skoro svim županijama u BiH ponestaje cjepiva, a broj oboljelih od bolesti sličnih gripi iz dana u dan raste.

Kako je za „Avaz“ potvrdio Arman Šarkić, portparol Domova zdravlja Sarajevske županije, od 7.000 doza, građanima je na raspolaganju još oko 400.

"Odziv građana bio je veliki. No, sve ovo ukazuje da ćemo za iduću godinu morati nabaviti više doza, kako bi svi građani koji se žele cijepiti mogli biti zaštićeni", kaže Šarkić.

Od liječnika, Dnevni avaz znaje, da svakodnevno imaju pune ruke posla, jer im se javljaju pacijenti s povišenom temperaturom, curenjem nosa, upalom pluća... Val oboljelih tek slijedi, a cjepiva ponestaje i u drugim županijama.

U Tuzlanskoj županiji, prema riječima dr. Jasmine Brkić-Džambić iz Zavoda za javno zdravstvo, gripe za sada nema. Na Infektivnoj klinici UKC-a Tuzla javila su se tri pacijenta, ali je testiranjem utvrđeno da nisu zaraženi tom vrstom virusa.

"Ako gledamo bolesti slične gripi, od listopada do kraja prošle godine imali smo oko 2.700 slučajeva, a više od 6.500 s akutnom respiratornom infekcijom", kaže ona.

Ističe da je Zavod nabavio 5.500 doza cjepiva protiv sezonske gripe koje su distribuirane u sve domove zdravlja.

"Ostalo je još oko 300 doza" kazala je dr. Brkić-Džambić za Dnevni avaz.

U Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog županije (HNŽ) jučer nisu imali informaciju koliko je potrošeno od ukupno 2.350 doza nabavljenih cjepiva.

Potencijal za širenje

"Na području županije trenutno imamo registrirana dva slučaja gripe, oba pacijenta starija su od 65 godina i hospitalizirani su", kazao je dr. Erdin Alajbegović, šef Epidemiološke službe ZJZ HNŽ.

Za sada, prema dostupnim podacima, prevladava virus tipa A, kao i Europi, koji ima veliki epidemijski potencijal.

Virus tipa A često izaziva teže simptome od virusa tipa B. No, oni ipak mogu biti jaki i ozbiljni, dok virus tipa C, koji se pojavljuje, uglavnom uzrokuje samo blaže simptome, često sličnije prehladi.

U ZDŽ 630 registriranih slučajeva bolesti sličnih gripi 

Institut za sigurnost i zdravlje hrane Zenica nabavio je 3.710 doza cjepiva.

"U prvom tjednu ove godine imali smo 630 registriranih slučajeva s akutnim respiratornim infekcijama, 88 osoba s influenci sličnim oboljenjima, a nije bilo teških akutnih respiratornih infekcija. Zabilježena su dva slučaja teških akutnih infekcija, u Visokom i Zenici", kažu iz Instituta, napominjući da od dvanaest općina ZDŽ, općine Žepče, Doboj-Jug i Usora ne dostavljaju tjedne izvještaje.

U RS nema više cjepiva 

Iz Instituta za javno zdravstvo RS navode da je od bolesti sličnih gripi zaraženo 470 osoba, ali za sada virus nije potvrđen ni kod jednog oboljelog. Još prije mjesec su istaknuli da su potrošena sva cjepiva koja su nabavili. 

Pogled.ba

na vrh članka