Djeca migranti u bh. školama: Lijep dan, uz pjesmu i osmijeh...

Djeca migranti u bh. školama: Lijep dan, uz pjesmu i osmijeh...

U školske klupe u Bosni i Hercegovini su danas sjela i djeca migranti uzrasta od šest do 15 godina. U grupama od po 30 učenika u četiri bihaćke osnovne škole za njih su organizirane radionice.Ukoliko se zadrže na području Krajine - nakon radionica moći će nastaviti svoje redovno školovanje. Predstavnici međunarodnih organizacija ističu kako je ovo vjerojatno najljepši i najpozitivniji dan, otkako rade u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Riba, čaša, balon, riječi su koje osmogodišnja Asma iz Irana zna napisati. Azbuku je naučila u Srbiji, u Bihaću će kaže naučiti abecedu.

"Znam samo malo da pišem bosanski. Riba, beba i tako nešto", kazala je ona.

Slova poput Đ, Č, Ž kojih nema u njihovom maternjem jeziku većina djece migranata je savladala.

Grupe su organizirane u četiri škole na području Bihaća, sa svakom grupom rade po dva nastavnika. Djeca od šest do 15 godina ne idu na redovnu nastavu, za početak su organizirane kreativne radionice u okviru HART programa, prvenstveno radi detraumatizacije i socijalizacije.

"Radionice se rade prvenstveno da bi se pomoglo djeci koja su bila u situacijama koje nisu za djecu. Radionice se rade kroz umjetnost, slikanje, pjevanje, glazbu", ispričala je Jasminka Henda, učiteljica.

U školske klupe je sjelo 105 djece koja su prošla liječničke preglede očekuje se da će ih do kraja tjedna biti još tridesetak.

"Oni imaju odvojene prostorije u kojima će se socijalizirati, upoznati sa ustanovom i djecom i na kraju koja djeca budu ostala na našim prostorima i čiji roditelji budu izrazili želju uključit će se u proces nastave kao redovni učenici", naglasio je Damir Omerdić, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta USŽ.

Djeca su prošla i pripreme na Pedagoškom fakultetu, program je plod suradnje resornog ministarstva, organizacijama World Vision i Save the Children, te UNHCR i UNICEF, javlja N1.

Pogled.ba

na vrh članka