Svi junaci mukom zamukoše, nitko se ne usuđuje komentirati incident na Rivi

Svi junaci mukom zamukoše, nitko se ne usuđuje komentirati incident na Rivi

Incident na Rivi o kojemu danima izvještavaju domaći i mediji u susjedstvu, tema je koju bi naši sociolozi koji se bave sportom najradije – zaobišli u širokom luku.

Ovaj se novinar u pokušaju da dobije komentar o nasilju u Splitu "nakucao" telefonskih brojeva, no više od "oprostite, ali ne bih ja; zašto ste morali baš mene" ili "vrlo rado, ali drugi put" nije uspio izvući.

Na punoj je Rivi vaterpolistu – koji je u strahu od većih batina skočio u more – u pomoć priskočila jedna žena, djevojka koja mu na fotografiji koju je objavila i 'Slobodna' daje ruku i pomaže mu da iziđe na obalu.

Isto tako, jedino je jedna žena bez imalo krzmanja pristala komentirati ovaj događaj, naša cijenjena psihologinja dr. Mirjana Nazor, koja i u ovom slučaju brani obraz naše akademske zajednice koja je nerijetko uplašena i samodostatna, da ne kažemo – kukavička.

– Ovo što se dogodilo na Rivi čisto je divljaštvo i primitivizam. Mladi koji stoje iza toga jednostavno nisu odgojeni, oni su pušteni da rastu kao divlja trava, pa se ne treba čuditi da su učinili to što su učinili – egzaktna je profesorica Nazor, koja upozorava da je naše nečinjenje došlo na naplatu.

Ne radi se o politici

– Zapustili smo mlade, ne odgajamo ih, ne učimo ih da prihvaćaju različitosti, ne govorimo o tome koliko je važna tolerancija i onda nam oni ovako vraćaju. Mi smo postali netolerantno društvo, pa nam se ni mladi ne mogu iz toga izuzeti.

Znate, oni nisu blesavi, oni obično oponašaju odrasle, a u ovom smislu njihova je logika sljedeća: ako stariji mogu doći do onoga što zažele silom, a svakim novim danom tome svjedočimo, onda će tako raditi i oni. Itekako su svjesni da se za primjenu nasilja ovdje prolazi "lišo" ili tek s blagim kaznama, pa se na ovakvo nešto odlučuju bez problema – veli naša sugovornica i objašnjava da na ovakav način nasilnici stječu bodove unutar svoje grupe.

– Zbog toga što su učinili oni su stigli na naslovnice i u udarne termine svih televizija, što im je i bio krajnji cilj. Oni žele da se o njima govori, priča, da ispadnu "face" među onima kojima je takvo što prihvatljiv oblik ponašanja, iako se radi, ponavljam, o čistom primitivizmu – kaže dr. Nazor.

Kako se boriti protiv ove vrste nasilja i je li ono povezano s bremenitim hrvatsko-srpskim odnosima i ratom koji je, doduše, daleko iza nas, ali se o njemu još živo priča, svakodnevno se i u svakoj prilici vraća na tu temu?

– U ovom slučaju – ne. Tu se ne radi o politici ili međunacionalnoj mržnji, o Hrvatima i Srbima, ovo je čisto divljaštvo, kad pojedinac ne zna onome tko je u bilo čemu njegov neistomišljenik, tko je na bilo koji način drugačiji, izraziti "svoje mišljenje" na ijedan drugi način osim toljagom!

Mi se, zapravo, umjesto da civilizacijski napredujemo, kao društvo vraćamo u pećinsko doba u kojem je bilo važno samo tko je brži, veći i jači, a to je ono što najviše rastužuje. Ovdje se ne njeguje i ne uči mlade dijalogu, nego goloj primjeni sile u postizanju ciljeva, a to onda nužno mora rezultirati ovakvim incidentima.

Što je najgore od svega, sudeći prema onima koji su dali podršku napadačima na društvenim mrežama, a nije ih zanemariv broj, ovo, nažalost, neće biti zadnji incident ovakve vrste – konstatira psihologinja Nazor.

Preventiva i sankcija

Kako na kraju suzbiti divljaštvo zbog kojega je još jednom pala ljaga na Split, kako stati na kraj huliganima koji su kadri usred bijela dana u samom centru grada nasrnuti na sportaše, uzorne mladiće koji ih ničim nisu izazvali?

– Na dva načina. Preventivom i sankcijama. Znate, kod nas roditelj zna udariti svoje dijete zato što je ono udarilo drugo, ali to nije preventivno djelovanje, to je također oblik nasilja, koje će kasnije njegovo dijete imitirati. Batina nije iz raja izašla, batina je uvijek samo batina.

Prevenirati nasilje znači razgovarati s mladima, uvjeriti ih da je to što rade bedasto, da tako drugima čine zlo, osvijestiti ih da moraju prakticirati dijalog i da svoj stav ili mišljenje mogu iskazati jedino na taj način.

S druge strane, sankcije za ovakvu vrstu primitivizma i divljaštva, koji su odraz društva u kojem živimo, moraju biti strože, da bi oni kojima ovakvo što padne na pamet postali svjesni da neće proći nekažnjeno i da će za počinjeno snositi ozbiljne posljedice – zaključuje psihologinja Nazor.

Piše Saša Ljubičić/PSD

Foto HANZA MEDIA

na vrh članka