Profesori uzimali novac: Od kandidata uzimali od 100 do 1000 maraka za ispite

Profesori uzimali novac: Od kandidata uzimali od 100 do 1000 maraka za ispite

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije protiv tri osobe iz Mješovite srednje rudarske škole u Tuzli.

Optužnica je potvrđena protiv profesora u ovoj školi Zajida Salčinovića (62) zbog produženih kaznenih djela primanje dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave, dok je protiv ravnatelja škole Dražena Aščerića (57) i profesorice Dževdete Ferhatbegović (38) potvrđena zbog produženog kaznenog djela krivotvorenje službene isprave, priopćeno je iz Tužiteljstva.

Postoji osnovana sumnja da je Salčinović kao profesor i član komisije za obrazovanje odraslih u ovoj školi, u periodu od lipnja 2017. do lipnja 2018. godine, od 10 izvanrednih polaznika tražio i uzimao novčane iznose koji su se kretali u pojedinačnim slučajevima od 150 KM do 1.000 KM, kako bi, koristeći svoju funkciju, pogodovao da oni bez polaganja ispita pred stručnim komisijama steknu diplome rudarskog ili geološkog tehničara, prenosi Faktor. Na taj način je sebi pribavio korist u ukupnom iznosu od oko 3.900 maraka. Također, u optužnici je navedeno i da je iz istih razloga od tri izvanredna polaznika tražio novac koji mu oni nisu htjeli dati, dok je od jedne osobe tražio i uzeo 100 maraka kako bi mu uradio maturski rad, navodi se u priopćenju Tužiteljstva.

Salčinović, Aščerić i Ferhatbegović se terete i da su kao članovi komisija u više navrata ovjeravali i potpisivali neistinite podatke u službenim ispravama da su polaznici pred ispitnim komisijama polagali pojedine ispite, mada su bili svjesni da nisu niti izlazili na ispite.

Kao naknadu za rad u komisijama, koja nije obavljala ispite, su sebi pribavili imovinsku korist. U optužnici je navedeno da je Salčinović tako sebi pribavio korist u iznosu od oko 1.150 maraka, Aščerić oko 1.750 maraka, dok je Ferhatbegović sebi pribavila manju imovinsku korist.

Sud je Salčinoviću izrekao mjeru zabrane prilaska školi, te je u optužnici predloženo da mu se izrekne mjera zabrane obavljanja djelatnosti nastavnika u osnovnim i srednjim školama u BiH u periodu od pet godina. Također, u optužnici je predloženo da se od spomenutih oduzme imovinska korist pribavljena kaznenim djelima.

Dnevni list

na vrh članka